Радина Кърджилова полудява от любов в пиеса

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Звездата от „Стъклен дом” е неистово страстна, ярка и естествено чиста като 14-годишна девойка, която за пръв път се среща с любовта. В ролята на Ромео е партньорът й от „Тилт” Явор Бахаров. „Ромео и Жулиета се обичат. Тяхната любов ни е близка, разбираема, но в нея има още нещо освен огъня, освен полета на чувствата, освен екстаза на взаимността. Нещо свещено, неподвластно на спокойното отражение в душите ни, нещо, което е близко до Христовото разпятие и страдание. Тяхната любов не е просто любов, а някаква съзнателна, светла, магнетична лудост. Дарба божия!”, такъв е ключът към интерпретацията на Шекспировата драма според режисьора Николай Ламбрев-Михайловски.

Явор Бахаров като Ромео изглеждал непохватен, дори малко неуверен заради бремето да принадлежи на враждебен род на своята възлюбена. Негова пълна противоположност е Радина. Тя играе Жулиета като много искрена и непорочна девойка, която любовта я кара да лети.

Вижте снимки на Радина >>

На техния лиричен свят са противопоставени масовите сцени в спектакъла, в които участват много външни актьори. Това е събирателен образ на обществото, на предразсъдъците, на „една система, в която единствено важното е навикът да преуспяваш, да притежаваш, да мразиш и унищожаваш различните от теб. Капулети и Монтеки са разделили, разцепили, разкъсали Верона, делят я и желаят взаимното си унищожение. „Само ние!” – крещят и едните, и другите”, пояснява още Николай Ламбрев-Михайловски. Масовката се движи в непрекъснат танц (хореография Мила Искренова) под музиката на Дони, която звучи като постоянен рефрен в представлението. От актьорския състав впечатление прави Албена Колева, която гостува като гост-актьор в ролята на дойката.

В момента вървят завършителни репетиции, а премиерата на един от най-дългочакваните спектакли е на 21, 22 и 23 март в Театъра на армията