Как да накарате медиите да пишат за вашия малък бизнес?

5
Добави коментар

06.03.2013 – 08:11

Фото @: Microsoft

За какво ви трябва да правите информационни събития и къде да изпращате своите прес релизите?

Вие, да кажем, имате малък бизнес – малък ресторант или сте дребен производител. Вие рекламирате бизнеса си както можете – раздавате рeкламни буклети в квартала си, давате обяви, дори веднъж сте купили платена реклама в някой сайт.

Всички ви приятели и познати отдавна са се абонирали за страницата ви във Facebook, а жителите на блока, където се намира фирмата ви, са научили наизуст най-доброто ви рекламно послание. Но, имате тайно желание за фирмата ви да пишат медиите. И да напишат за фирмата ви не защото сте им платили, а ей така, защото много ви харесват. Но, за съжаление, нямате познати журналисти, а най-близката ви връзка с медиите е кварталният продавач на вестници. Какво можете да направите?

В същност, правилата са еднакви както за голяма фирма, така и за малка. Разликата е в това, че големите фирми имат специалисти и консултанти, които познават тези правила, а вас няма кой да ви светне.

Какви са правилата? Ето ги:

1. Най-напред изберете тези СМИ, които лично на вас са ви интересни и които биха могли да се заинтересуват от бизнеса ви

Вие може би сте сигурни, че вашата кръчмичка е достойна да пишат за нея всички централни вестници, а сайтовете да си смятат за чест да публикуват статии за бизнеса ви на първата страница. Възможно, това наистина е така. Но, по-добре е, ако малко да намалите мащаба на мечтата си и да не хабите усилията, изпращайки прес релизите из целия медиен пазар. Между другото, ако безконтролно изпращате прес релизите си редовно и упорито и на всички възможни медии, могат да ви сметнат за спамер и да започнат да изтриват вашите послания без да ги четат.

Затова, изберете 3-4 медии, които се издават в електронен или хартиен вариант (първите са по-удачни) и се фокусирайте върху тях. Дори можете да си изберете един фаворит – изданието, което най-много ви привлича, и да се съсредоточите върху него. Можете да им изпратите своят прес релиз и след това да им се обадите по телефона, за да им обърнете допълнително внимание на прес релиза, който сте изпратили по електронната поща.

Важно е тематиката на изданието пряко или косвено да има отношение към вашия бизнес, а след читателите да има потенциалните ви клиенти.

2. Определете какво точно предлагате на своите клиентите

С какво вашият ресторант се отличава от стотиците други подобни ресторанти? Защо произведените от вас капачки са най-добрите капачки? Защо вашите услуги са най-най-подходящи за вашите клиенти?

Не се свързвайте с медиите преди да сте си определили, с какво сте най-най и какво е вашето предложение.

3. Журналисти търсят интересни информационни събития

Никой, освен може би, любимия ви братовчед, няма да напише за бизнеса ви, ако няма интересен повод. Стартирането на нова сергия, успешното обслужване на първите 10 клиенти и най-накрая излизането в интернет, са, без съмнение, поводи, но те няма да са интересни за медиите.

По-интересно е, ако дейността на фирмата ви по някакъв начин засяга актуалните в момента теми. Например, в ресторанта си можете да правите „закуските на кандидат-кметовете” или „любимите ястия на *посочете известно име*”, или и едното и другото. Или започнете да произвеждате ограничени партии капачки „за лявата опозиция” или „за дясната”, или и двете.

Можете да измислите всякакви видове интересни събития, свързани с всякакви актуални за обществото събития. Дори измисления от вас повод може, ако не се притеснявате, леко да засяга някого – така ще покачите шанса си да бъдете забелязани от повече медии.

Страници