Езици, застрашени от изчезване

7
Добави коментар

Езици, застрашени от изчезване
23 Март 2009 г.

Майчиният език оказва силно влияние за формиране и запазване идентичността на всеки човек.
Според последните проучвания по света има около 6000 говорими езика. Близо 2500 от тях са застрашени от изчезване, според третото издание на „Атлас на застрашените световни езици на ЮНЕСКО”.

Проучванията показват, че за последните 90 години 200 езика са изчезнали, а около 199 други се говорят от по-малко от 10 души. Последният изчезнал език е айък, говорен от една-единствена жена, живяла в Аляска и починала през 2008 г.

Специалистите посочват, че най-разпространената причина за изгубването на говорими езици са войните, принудителното изселване и това, че имигрантите заместват родния език с този на приемащата ги страна, за да могат да се интегрират.

Най-застрашени от изчезване на езици са регионите с най-голямо езиково многообразие като Малайзия, Африка – на юг от Сахара, и страните от Южна Америка. Въпреки това застрашени езици има и в много други места по света. Според учените има езици, които биха могли да бъдат включени в своеобразна Червена книга. Такива са 13 от езиците, които се говорят във Франция (в това число влизат бретонски и нормански).

Според Коичиро Мацуура, генералния директор на ЮНЕСКО, изчезването на езици означава голяма загуба на културно наследство.
Все пак надежда има, смятат авторите на „Атлас на застрашените световни езици на ЮНЕСКО”. Пример за това е Австралия, където застрашени езици се ползват и от млади хора.

всички новини »