Последните думи на Чавес: „Не искам да умра!“

1
Добави коментар
yApple

Ковчегът с тялото на Уго Чавес е изложен във военната академия в Каракас. До него са свели глави президентите на Аржентина Кристина Фернандес, на Уругвай Хосе Мухика (вторият отляво) и на Перу Ево Моралес.
Снимка: Ройтерс

Уго Чавес е починал от масиран инфаркт, заяви генерал Хосе Орнела, шеф на охраната на покойния венецуелски президент, цитиран от Би Би Си.

Засега не е ясно дали инфарктът е предизвикан от лечението, или от прогресиращото раково заболяване.

„Той не можеше да говори, но аз прочетох по устните му да казва: „Не искам да умирам, не ме оставяйте да умра“, каза Орнела.. Той бил заедно с Чавес през последните два часа от живота му.

Ковчегът с тялото на покойния президент пристигна във Военната академия в Каракас, където бе издигнат параклис за тленните останки на покойния държавен глава. Погребението е насрочено за утре.

Ковчегът пристигна в двора на Военната академия след 7-часова процесия в присъствието на близките на Чавес, членовете на правителството и стотици хиляди симпатизанти на досегашния държавен глава.

За траурната церемония в столицата на Венецуела са пристигнали и много лидери на страните от Южна и Централна Америка.

САЩ също ще изпратят официална делегация за погребението, съобщи Държавният департамент.

„Нямаме информация, че наши сътрудници или граждани на САЩ са застрашени от нещо, но след обръщението на вицепрезидента Николас Мадуро ние все пак имаме известни опасения и не губим бдителност“, съобщи дипломатически източник от Вашингтон.

 

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти