По улиците на България

2
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

Google показаха и техниката, която използваха през последните 9 месеца снимаха за Street View в България.

© Надежда Чипева

Google активира услугата Street View и за България. Така потребителите на популярната онлайн търсачка ще получат панорамен изглед с изображения, снимани на нивото на улицата. Интернет гигантът приключи със заснемането на страната и активира услугата за всички потребители. Street View обхваща не само големите градове като София, Пловдив и Варна, но също така и исторически и курортни области.

„Street View ще разкрие улиците и забележителностите на България и всички по света ще могат да ги разгледат“, заяви Улф Шпитцер, програмен директор на Google Street View, при представянето на услугата. „От преимуществата на тази услуга ще могат да се възползват, както бизнесът в България, така и всички останали потребители“.

Снимките в големите градове са най-подробни, като за заснети голяма част от малките улици, паркинги и всички обществено достъпни места. Google е имал пълното съдействие на местните власти, които са осигурявали разрешение за достъп за снимане на забележителности, коментира за „Капитал“ Улф Шпитцер.

Процесът на заснемане на Българските пътища е отнел 9 месеца. В това време са включени всичките процедури с изискванията на разрешителни от властите, разполагането на колите, самото физическо заснемане, обработката на снимките и наслагването им на картите и активирането на услугата.

Street View съдържа само изображения, които са видими от обществените пътища. Google използва технология, която замъглява лицата на хората и регистрационните коли снимани от компанията. Ако има пропуск, всеки потребител може да съобщи за него и ако интернет гигантът одобри да замъгли дадено изображение, ако то предизвиква опасения за нарушаване на личната поверителност. Освен това снимките не са правени в реално време и на повечето няма задена дата. По този начин хората няма да се притесняват, че могат да бъдат проследени.

България става 48-мата страна, която получава Street View. По този показател тя се нарежда в челната група. Решението именно нашата страна да бъде следващата е продиктувано от множество фактори, но е имало и известна доза случайност, пошегува се Шпитцер.

Услугата стартира през 2007 г. първоначално само на територията на САЩ. Тя започва като страничен проект от програмата на Google, която стимулира служителите да използват 20% от времето си за разработки, които са интересни за тях, но не са част от основната им длъжностна характеристика.

Днес това е една от най-популярните услуги на интернет гиганта. Google демонстрира различните приложения на услугата като възможност институциите да използват платформата за стимулиране на туризма.

„Това е важен инструмент за надграждане на Google Maps (онлайн картите на компанията) – чрез него се подобрява ориентацията, позволява разглеждане на улици, адреси и тн. Като цяло добавя още един слой към нашите карти“, допълни Шпитцер.

Бизнесът също може да вгражда интернет приложението (API) на Street View на своите сайтове, като това е безплатно, стига да отговаря на условията на компанията. Автомобилният производител Audi например използва Street View за подобряване на навигационните системи на своите коли.