Как да комбинираме цветовете

0
Добави коментар
penko
penko

Много хора изглежда, че мислят, че успешното комбиниране на цветовете и способността да създадем хармонични дизайни са нещо с което си роден или не. И въпреки че талантът е важен, далеч не е всичко, от което се нуждаем, за да станем истински дизайнери, дори ако става дума за нашия дом. Комбинирането на цветовете е нещо, което можем да научим и ние сме приготвили някои лесни за следване съвети.
Първо важно е да знаем как цветовете си играят един с друг и какво представят. Също така е важно да вземем предвид личните ни предпочитания или тези на човека, който ще използва пространството. Ако променяте декора в собствения дом, просто мислете кои цветове са ви любими. Така ще се спрете на определена цветове схема, на която ще можете да се фокусирате.
Мислете за стил и атмосфера
Както вероятно сте забелязали, някои цветове работят по-добре от други, ако са в комбинация с дадени стилове. Например уютният кънтри стил интериор си пасва със цветове като наситено червено, жълто, бежово и някои неутрални цветове. Декорът в този случай е опростен и се набляга на малко, но отличителни контраста. В модерното пространство, дръзките и живи цветове допълват този стил по прекрасен начин.
След това нека помислим за атмосферата, която се опитваме да създадем. Не можете да създадете отпускащи декори, ако използвате неонови цветове или много дръзки нюанси на ярки цветове. Трябва ни нещо по-неутрално, нещо, което гали сетивата като пастелни тонове, бежово или дори бяло. За по-динамичен декор можем да използваме силни контрасти и неочаквани цветови комбинации. Също така не е лоша идея и да работим с определени шарки.
Типът на пространството, което планираме да променим, е също важно. Някои стаи ни държат активни и обикновено там изразходваме повече енергия. Други са пасивни като например спалните и банята. Там атмосферата трябва да е отпускаща и затова правилните цветове са от изключително значение. Някои хора също така мислят, че кухнята е огнената стая, а банята е водна стая, ето защо червеното е предпочитан цвят на кухнята, а банята е в традиционен син цвят. Всичко, разбира се, зависи от личните ви вкусове.
Не на последно място идва и балансът. Декорът и всички цветове трябва да са в хармония. Затова трябва да прилагаме принципа 60-30-10. Трябва да паснем тези пропорции със цветове и проценти. 60% от стаята трябва да включва един цвят или цветове схема. Обикновено тук имаме предвид стените. След това 30 процента се падат за мебелите и трябва да се отличават с различен цвят. Останалите 10% включват аксесоари и акцент детайли като арт елементи, растения, осветителни тела и други.