Готвенето е забавно! С Диди

2
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Една страхотна мадама, която се изявява на 1001 фронта и, едновременно с това, води кулинарен блог

Преди време попаднах на един страхотен кулинарен блог, чието двучасово разлистване ме накара толкова да огладнея, че едва стигнах до кухнята после 🙂 

Въпросният електронен дневник се казва „Готвенето е забавно!“ и ако сте готови да подложите лакомията си на сериозно изпитание, може и вие да го разгледате – ето тук. 

Автор на блога е чаровната Диди, с която, разбира се, веднага побързах да се запозная, макар и виртуално. Не съм ѝ казвала, но тя е моето кулинарно вдъхновение. 

Благодарение на нея се научих да приемам готварските провали малко по-спокойно, на майтап. И дори започнах да снимам неуспехите си в кухнята (това е нещо, което ще споделя с вас друг път обаче). Научих се да си почивам, спретвайки различни и вкусни гозби. Да медитирам. Да се забавлявам. 

Та, бързам да ви представя тази страхотна мадама, че едва ли ще имам по-добра възможност, за да го направя… 

***

Здравей, Диди! Разкажи ми малко повече за себе си и за това как започна да готвиш.

Аз съм жена с много интереси и занимания и вървя в комплект с две деца, които скоро ще станат на шест. Професията ми е свързана с проектиране на мебели и интериор. Избрах си я още като бях малка.

Поривът да събирам рецепти и да се уча да готвя също датира от късните ми детски години. Винаги са ме впечатлявали красивите снимки и начинът на представяне. Затова веднага щом открих кулинарните блогове, се заплених мигновено – както по отношение на споделянето на разнообразни рецепти, така и по кулинарната фотография.

Защо готвенето е забавно и по-важното – кога се превръща то в забава?

През работната седмица, когато вечер човек е изморен (и гладен!), трудно би приел, че готвенето може да бъде забавно. А и смисълът, който съм вложила в името на блога си, не включва само най-прякото значение на думата. Забавно е, защото ми е интересно да се ровя в рецепти и постоянно го правя. Да усещам тръпката от това как някои ме привличат, предчувствието за вкуса им, любопитството и нетърпението да ги приготвя и опитам.

Когато мога да отделя време, за мен е удоволствие и релакс да подредя продуктите и да започна поетапно да изпълнявам дадена рецепта, да внеса някои промени, да виждам как се получават нещата.

Забавно е от гледна точка на експеримента, приключението, откривателството, изненадите, дори и заради провалите… При тях разочарованието е само в първите мигове, после остават единствено като повод за майтап.

А наистина в забава готвенето може да се превърне, ако се включат децата. На моите най-любимо им е да направят по една малка питка към моята. Печем ги трите заедно и с голяма радост си изяждат творенията, като не е трудно да си ги познаят – едната питка винаги е топчеста, а другата – съвсем сплескана…

Дай ни три готварски съвета, които наистина (ама наистина!) ще ни бъдат от полза:

Едно от най-важните неща е да се усвоят основните готварски техники. По този начин, заедно с правилната обработка на продуктите, ще бъдат гаранция за сполучливи резултати. Разучете подправките – кои за какво са подходящи и експериментирайте повече с тях.

Кои са най-необходимите кухненски джаджи и защо?

Това за мен е стоманената тенджера с дебело дъно – става за предварителна подготовка на продуктите, както за основни ястия, така и за сладкиши. В нея можеш да си сготвиш и хубава супа, и варена мусака, при липса на фурна, или някой бърз омлет, ако няма тиган. Остър нож и хубаво ренде също вършат добра работа.

За теб здравословно е онова меню, в което има…

Пресни зеленчуци и зелени подправки, овкусени с качествен зехтин и морска сол, а в идеалния вариант – току-що набрани от градината.

Сподели с нас любимата си рецепта, молим те!

Една от любимите ми рецепти е салата с киноа, краставици и орехи – съдържа невероятно богат набор от ценни за организма вещества. За да я реализирате, ще ви трябват: 

200 г киноа

1 краставица, обелена и нарязана на кубчета

6 стръка пресен лук, нарязан

сок от един лимон или на вкус

4 с.л. зехтин

морска сол

40 г нарязани орехи

свеж копър

Измитата киноа се сварява за около 10 минути в двойно количество вода и се прецежда. Подправя се със сол, сока от лимон и зехтина. Оставя се в хладилника да се охлади. Непосредствено преди сервиране се добавят лука, орехите, краставицата и малко копър.

личен архив

Ако харесвате това интервю и искате още да огладнеете, моля заповядайте във фен-страницата ни във фейсбук и ще си го получите 🙂