Аспарагус (Asparagus), декоративна аспержа

1
Добави коментар

Другото название на аспарагуса (Asparagus) е декоративна аспержа. Лесен за отглеждане, много ефектен, аспарагусът е предпочитан от любителите градинари, защото бързо се приспособява към всякакви условия.

Цветарите пък често използват неговите фини клонки в своите композиции. Откъде произхожда аспарагусът?

В диворастящ вид това изящно растение, което принадлежи към семейство Лилиеви (Liliaaceae), се среща във влажните райони на Източна и Южна Африка.Над 300 вида от същия вид са широко разпространени и в умерените, субтропични и тропични области на континентите Европа и Азия.

Кои са най-разпространените видове аспарагуси?

Asparagus setaceus. Представлява разклонено растение с тънки перести клонки.

Asparagus sprengeri. Той е полухраст, с падащи надолу филизи, достигащи до 130 – 180 см дължина. Asparagus Meyeri. Растението е с прави филизи и „листа“, с дължина до 50 см. Asparagus falcatus. Отличава се от повечето видове с дългите си клони до 1 м, на които са разположени големи сърповидни листа.

Аспарагусът – къде да го поставим? Аспарагусът  лесно се адаптира както към добре осветени, така и към по-тъмни помещения, но въпреки това негово качество най-хубаво е да го отглеждате на полусянка.

В никакъв случай не го оставяйте на пряка слънчева светлина, защото тя е пагубна за неговите листа иглички, които могат да окапят. Каква температура обича аспарагусът?

През зимата температурата не бива да бъде по-ниска от 12-15 градуса. Ако през студените дни отглеждате растението при по-високи от гореспоменатите температури в жилището си, стъблата му могат да се оголят или да изсъхнат. В този случай отрежете сухите стъбла и разредете поливането.

От колко вода се нуждае аспарагусът?

От пролетта до есента можете да поливате по-обилно.

По правило през зимата е добре да редуцирате количеството на поливната вода, но когато започне да се появява типичното за аспарагуса озеленяване по стъблата, увеличете поливането. Как се размножава аспарагусът?

Чрез семена или чрез разделяне. Ако се спрете на първия вариант, посейте семената през пролетта в лека почвена смес в сандъчета.

През лятото, когото на повърхността на почвата се е появило новото растение, го посадете в саксия с диаметър 10-12 см. Добре е да го направите в почвена смес, състояща се от равни количества хумус, листовка,  торф и пясък.

Ако пък изберете втория вариант, ще ви бъде по-лесно, защото можете да разделите оформилото се храстче на две или повече части по всяко време на годината. Любопитно!!! Аспарагусьт неутрализира инфекциите във въздуха

Заедно с въздуха, който аспарагусът всмуква, по листата му полепват и микроскопични частици и капчици, отделени при дишането на хората. Такива прашинки пренасят микроби, вируси и плесени. Неутрализирането им става посредством отделящите се от тъканите на листата естествени летливи антибиотици (фитонциди).

Специалистите съветват в стая с болни от грип да държим поне 2-3 саксии с аспарагус или папрат.

07.07.2012/Rozali