„Телерик“ купи датската EQATEC

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Основателите на „Телерик“ и EQATEC

© Telerik/EQATEC

Българската софтуерна компания „Телерик“ направи поредното си международно придобиване, след като купи датската EQATEC. Фирмата от Копенхаген е създател на междуплатформеното решение за анализ на приложения EQATEC Analytics. Финансови подробности около сделката не бяха обявени.

След сделката „Телерик“ обяви, че ще запази офиса и десетките служители на EQATEC в датската столица и планира да разшири бизнеса си в региона. „Интеграцията на двете компании е напълно в синхрон с визията ни за бъдещето и дългосрочната ни стратегия за успеха на „Телерик“, заяви Светозар Георгиев, съосновател и изпълнителен директор на българската софтуерна група.     Създателите на ЕQATEC Айгил Росагер Поулсен и Мортен Даамсгард обявиха в официален блог на сайта на компанията, че след дълго обмисляне са решили да станат част от по-голяма глобална организация. Според тях по този начин EQATEC Analytics ще се радва на подкрепата на водещи разработчици и отлична поддръжка, както и на мениджъри, които разбират пазара. „Като част от „Телерик“ ще превърнем продукта във водещо междуплатформено решение за анализ на приложения“, заяви Поулсен, който е и изпълнителен директор на EQATEC. Сред клиентите на основния продукт на фирмата са Датските пощи, компанията АРС (собственост на Schneider Electric) и др. Софтуерните решения на EQATEC предоставят на разработчиците информация и данни за използването на приложенията в реално време.

Други придобивания Покупката на EQATEC е поредната в портфолиото на „Телерик“. През пролетта на миналата година българската компания придоби щатския разработчик NimblePros. И тогава цената на сделката не беше обявена, а компанията продължи да работи от централата си в Кливлънд. Преди това към групата се присъединиха германската Vanatec, американската ArtOfTest и американският разработчик на решения за електронна търговия Mallsoft. Отделно беше сключено партньорско споразумение за съвместна разработка с канадската Imaginet. Бяха придобити и отделни продукти като JustCode от немската компания Omicore и Fiddler Web Debugger от разработчика Ерик Лоурънс, който също се присъедини към „Телерик“. Преди това в компанията дойдоха известни в софтуерната индустрия инженери като Дъг Севън, Крис Селс и Клемри Стейн, които са работили в Microsoft. Финансови резултати Консолидираните приходи на българската компания за 2011 г. достигнаха 59.5 млн. лв. спрямо 45.7 млн. лв. предишната година, показват данните в Търговския регистър. Според компанията продажбите й са растели 27 поредни тримесечия. Групата беше създадена преди 10 години от Светозар Георгиев, Васил Терзиев, Бойко Яръмов и Христо Косев. Постепенно се разраства и в момента има над 700 служители (от които над 580 в България) и офиси в България, САЩ, Канада, Великобритания, Германия, Австралия и Индия. Акционер в българската компания е американският фонд за дялови инвестиции Summit Partners, който влиза в компанията през 2008 г. В сряда „Телерик“започна строежа на новата си сграда в „Младост“, която ще е част от сегашния комплекс от три други обекта на компанията. Тя трябва да бъде завършена през 2015 г. и е с капацитет за 1500 служители.