Oz the Great and Powerful – зрелищно филмово приключение с марка Сам Рейми

2
Добави коментар
Avtora
Avtora

Oz the Great and Powerful – зрелищно филмово приключение с марка Сам Рейми

от Валерия Стефанова | 08.03.2013 | 11:00

Режисьорът Сам Рейми (Sam Raimi) успява да създаде една наистина впечатляваща предистория на обичания от всички детски роман на Лиман Франк Баум (Lyman Frank Baum) The Wonderful Wizard of Oz (Магьосникът от Оз). Освен на красива визия лентата залага и на брилянтен актьорски състав начело с Джеймс Франко (James Franco), Мила Кунис (Mila Kunis), Рейчъл Уайз (Rachel Weisz) и Мишел Уилямс (Michelle Williams).

Когато става дума за филм като Oz the Great and Powerful (Оз: Великият и могъщият), е съвсем нормално да сте раздвоени в очакванията си. Всяка толкова свободна интерпретация на любимо произведение предизвиква едновременно неистово любопитство и лек страх сред феновете.

Филмът на Сам Рейми (Sam Raimi) обаче със сигурност ще ви изненада приятно без значение дали сте фенове на The Wonderful Wizard of Oz и предишните му класически екранизации или не. Всъщност Рейми успява да запази очарованието и магията на вълшебната страна Оз, позитивността на посланието на романа и едновременно с това да създаде една съвсем нова и различна предистория на добре познатия ни сюжет с Дороти.

Заслугата за това е колкото на Рейми, толкова и на сценаристите на лентата Дейвид Линдзи-Абеър (David Lindsay-Abaire), когото вероятно свързвате с номинирания за „Оскар“ Rabbit Hole и хитовата анимация Rise of the Guardians, и Мичъл Капнер (Mitchell Kapner), чието дело е и сценарият на комедията The Whole Nine Yards. Историятa, както вероятно сте се досетили, започва в съвсем обикновения, прашен, скучен и черно-бял Канзас. Великият, могъщият и великолепен Оз всъщност е най-обикновен панаирджийски фокусник, казва се Оскар Дигс (Джеймс Франко), но всички го наричат Оз, а чарът и зрителните измами са всичко, с което разполага. Освен това мечтае за величие, слава и необикновен живот. Желание, което едно внезапно връхлетяло торнадо неочаквано бързо превръща в реалност. Оскар се озовава в необикновената, изключително цветна и изпълнена с магия страна Оз, където всъщност вече го очакват. Е, не точно него. По-скоро велик, добър и истински магьосник, който да ги спаси от злата вещица.

Привлечен от желанието си за велики дела и от очарователната вещица Тeодора (Мила Кунис), Оскар се съгласява да помогне на жителите на вълшебната страна и най-вече да получи трона в замяна на това. Само че съвсем не всичко е толкова просто, колкото изглежда. Първо, вещицата не е една – три са. Второ, не е съвсем ясно коя от тях всъщност е зла. А това, което прави нещата още по-сложни, е фактът, че този толкова различен и прекрасен свят е изпълнен с истинска магия и приказни същества, за каквито Оскар дори не е подозирал, че съществуват. След като Тeодора го отвежда в Изумрудения град, нейната сестра Еванора (Рейчъл Уайз) го изпраща да намери и да убие злата вещица. Междувременно обаче Теодора вече е успяла да се влюби в Оскар, а той се е сдобил с верен приятел в лицето на летящата маймуна Финли. Когато открива Гленда (Мишел Уилямс), Оскар разбира, че тя съвсем не е зла. Дори напротив – именно тя е единствената добра вещица в Оз и се опитва да защити народа на кралството от Еванора.

Гленда от своя страна много бързо разбира, че Оскар е самовлюбен измамник, а не велик магьосник. Едновременно с това обаче е и единствената й надежда. А понякога там, където магията не може да справи, една убедителна илюзия прави чудеса. Всъщност очарователното послание, че е важно да вярваш в доброто, се промъква убедително, но ненатрапчиво в зрелищната визия на Oz the Great and Powerful. Без излишна дидактика Оскар успява не само да спаси приказния Оз, но и да поправи всички грешки, които е допуснал в Канзас.

Музиката на Дани Елфман (Danny Elfman) вероятно не е единственото нещо във филма, което ще ви напомни за лентите на Тим Бъртън (Tim Burton). Oz the Great and Powerful определено притежава приказната атмосфера на Alice in Wonderland и Charlie and the Chocolate Factory и, точно като нетрадиционната версия на Алиса, предлага един различен поглед към класическо произведение. Номинираният за „Оскар“ Джеймс Франко (James Franco), добре познат на киноманите от 127 Hours, е в ролята на магьосника, който всъщност не е истински магьосник, но пък успява да постигне успех дори там, където истинската магия не помага. Очарователното вещерско трио, което му партнира, е повече от впечатляващо. Трикратно номинираната за „Оскар“ Мишел Уилямс (Michelle Williams), която повечето от вас вероятно са гледали в Brokeback Mountain, Blue Valentine и My Week with Marilyn, е едновременно единственото момиче, което Оскар не мами в Канзас, и добрата вещица Гленда.

Рейчъл Уайз (Rachel Weisz), която спечели отличието на Академията с ролята си в The Constant Gardener, а миналата година гледахме в The Bourne Legacy, е в ролята на Еванора, която не само отравя стария крал на Оз, за да отнеме властта му, но и хитро успява да превърне в зла вещица собствената си сестра. Мила Кунис (Mila Kunis) пък е повече от прекрасна в началото на филма и определено е много различна от предишните си роли в Black Swan, Friends with Benefits и Ted. И то не само защото е зелена и лети с метла.  

Oz the Great and Powerful е зрелищно филмово приключение, което ще ви разсмее и развълнува. Може би няма да се превърне в безсмъртна кинокласика като създадения през далечната 1939 година филм на Виктор Флеминг The Wizard of Oz (Магьосникът от Оз), но определено си заслужава да бъде видян.

 

Галерии

Oz the Great and Powerful – гала премиера в Лондон

Oz the Great and Powerful – световна гала премиера

Oz the Great and Powerful – кадри и постери

от Avtora.com | 13.04.2015 | 18:30

„Ние ковем съдбата си“, заяви в студиото на TV7 Славин Славчев. Младият изпълнител спечели обичта на публиката, благодарение на която извоюва победата в музикалното реалити шоу X Factor 2014.

от Avtora.com | 13.04.2015 | 15:00

Всички знаем, че Madonna е привърженик на страстните целувки на сцената. Е, за пореден път тя не изневери на себе си.

от Avtora.com | 11.04.2015 | 22:00

Джъстин Тимбърлейк и съпругата му Джесика Бийл станаха родители за първи път.

от Avtora.com | 10.04.2015 | 21:00

Тъкмо когато решихме, че не може да станем по-големи фенове на Vogue, видяхме прекрасната Серина Уилямс (Serena Williams) на корицата.

от Avtora.com | 10.04.2015 | 12:31

Двама от гигантите на Rolling Stones – Мик Джагър и Кийт Ричардс – имат ново споделено желание: да запишат нов студиен албум на групата.

от Avtora.com | 10.04.2015 | 12:00

Останахме безмълвни, когато видяхме как изглежда прекрасната Роузи Хънтингтън-Уайтли (Rosie Huntington-Whiteley) за Violet Files!

от Avtora.com | 09.04.2015 | 11:00

Снимките на дългоочаквания филм на DC Comics – Suicide Squad – започват съвсем скоро и актьорският състав вече е събран.

от Avtora.com | 09.04.2015 | 09:30

Disney няма намерение да забавя темпото. Студиото продължава напред с още една игрална адаптация на своя класическа анимация – Pinocchio (Пинокио).

от Avtora.com | 08.04.2015 | 10:30

Здравей, русокоске!

от Avtora.com | 07.04.2015 | 20:00

Кристен Стюарт (Kristen Stewart) изглежда изумително за новата рекламна кампания на чанти Chanel.