Жените прекарват 1,5 години от живота си в чистене | TemaDaily.bg – Темите на деня

1
Добави коментар
temadaily
temadaily

Жените прекарват 1,5 години от живота си в чистене
Дамите вече прекарват два пъти по-малко време в домакинска работа спрямо 60-те години

08 Март 2013 13:15
0

принтирай

|

текст

Британските жени прекарват 12 896 часа от живота си в чистене на къщата, което се равнява на година и половина, показва ново изследване. Но докато жените отделят средно по четири часа седмично за чистене на дома си, мъжете заделят два пъти по-малко време за тази дейност – само 6448 часа от живота си. Освен това 16 на сто от мъжете признават, че оставят чистенето на дома на партньорката си, а 20 на сто казват, че никога не са чистили основно жилището си. Допълнително изследване на британския Daily Telegraph пък показва, че дамите вече прекарват два пъти по-малко време в домакинска работа спрямо 60-те години. Ако през 1965 г. британките са отделяли по около 44 часа седмично за домакински задължения, днешните жени на Острова отделят не повече от 18 часа седмично за тези дейности.

Допитването на компанията Rug Doctor установило още, че 32% от британците се задоволяват само с минимално чистене на дома си, а 17% признават, че мразят да чистят. Жителите на Глазгоу, Кардиф и Лийдс най-вече определят жилищата си като „много чисти“, а най-немарливи към домовете си са тези в Нюкясъл и Манчестър.

18% от британците държат много на хигиената и чистят тоалетната седалка всеки ден, а 66% мият работните плотове в кухнята си ежедневно. 75 на сто от хората чистят кухненския си под веднъж седмично, а други 75 на сто никога не са подлагали килимите си на дълбоко почистване, макар че 90% от анкетираните заявили, че имат килими в дома си.

 

източник: БГНЕС

Тагове: жени чистене британско проучване