Безплатни прегледи за глаукома

1
Добави коментар
ivokumchev
ivokumchev

Стартира кампания на МБАЛ” Централ  Хоспитал “ Пловдив: Превенцията може да те спаси от слепота“. Начало на кампанията е световният ден за борба с глаукомата 12 март. Това е първата от серия инициативи свързани с предотвратяване на слепотата, които новооткритото очно отделени на болницата организира.

Глоукомата е най-честата причина за слепотата в България и е втората най-честа причина за слепота в световен мащаб. В България засегнатите от глаукома са над 70 000, но заболяването често протича без никакви симптоми. Установено е, че в развитите страни над 50% от болните от глаукома не знаят, че са заболели и не се лекуват, а в развиващите се страни 95% от пациентите не са открити и не получават терапия.Разпространението на заболяването е значително по-голямо във възрастовата група над 40 години (около 2%) и особено високо при хора над 60 (3.3%). Важен фактор е фамилната обремененост. При глаукомата бавно, постепенно умира зрителният нерв. При тази атрофия пациентът първо губи бавно централното зрение. Загубата на зрение при глаукомите е необратима, за това профилактиката на заболяването е много важна.

В Очното отделение на Централ  Хоспитал работят и консултират  висококвалифицирани специалисти като Проф. Д-р Блага Чилова ,доц. Марин Атанасов д-р Екатерина Георгиева и д-р Гроздева . Всички изследвания и консултации са  безплатни. Записванията за прегледите стават в рамките на месец март на тел: 032 644 222.