Безплатни прегледи за глаукома в Пловдив – март 2013

1
Добави коментар

Стартира кампания на болница Централ Онко Хоспитал „Превенцията може да те спаси от слепота“. Начало на кампанията е световният ден за борба с глаукомата 12 март. Това е първата от серия инициативи свързани с предотвратяване на слепотата, които новооткритото очно отделение на болницата организира.

 

телефон за записване: 032 644 222

За периода на кампанията, прегледи се извършиха само след предварително записан час!

 

Глоукомата е най-честата причина за слепотата в България и е втората най-честа причина за слепота в световен мащаб. Счита, че в България засегнатите от глаукома са над 70 000, но заболяването често протича без никакви симптоми. Установено е, че в развитите страни над 50% от болните от глаукома не знаят, че са заболели и не се лекуват, а в развиващите се страни 95% от пациентите не са открити и не получават терапия. Загубата на зрение при глаукомите е необратима. Разпространението на заболяването е значително по-голямо във възрастовата група над 40 години (около 2%) и особено високо при хора над 60 (3.3%), важен фактор е фамилната обремененост.

При глаукомата, бавно, постепенно умира зрителният нерв. При тази атрофия пациентът първо губи полека, лека централното зрение. Загубата на зрение при глаукомите е необратима, за това профилактиката на глаукома е много важна.

В Очното отделение на Централ Хоспитал работят и консултират висококвалифицирани специалисти като Проф. Д-р Блага Чилова, доц. Марин Атанасов, д-р Екатерина Георгиева и д-р Гроздева.

Всички изследвания и консултации за глаукома са безплатни.

Открита навреме глаукомата, може да бъде лечима. Не отлагайте Вашия преглед!