Цветовете на нашето здраве

1
Добави коментар
Galana
Galana

Всеки иска да има мека кожа, здрава и гъста коса, нокти като стомана и като цяло – здраве от скала. Но за тази цел трябва да се грижим за себе си и своето тяло, за да се радваме на това, което искаме да имаме и то в дългосрочен план. Заредете тялото с витамини и минерали, и то ще ви се отблагодари. Знаете ли обаче, че освен полезни вещества, някои плодове и зеленчуци се свързват и с цвета си и своята полезност. Ето някои примери за това.

Червено ни пази от рак на гърдата

Абсолютно всички червени плодове и зеленчуци са задължителни за жените. За да се предпазят от бича на новото време и по-точно на женското здраве – рака на гърдата. Тук влизат доматите, динята, червените ябълки, розовият грейпфрут, чушки и много, много други. В червените продукти се съдържа голямо количество липокен, който е фитохимикал, спасящ тялото ни от вредните радикали. Те са пряко свързани с образуването на ракови тумори в тялото и по-точно с рака на гърдата, простатата, както и различни сърдечно-съдови и белодробни проблеми.

Зелено срещу перде на очите

Всичко зелено помага на доброто зрение. А тук са такива продукти като брюкселско зеле, спанак, грах, броколи, авокадо, зеле, къдраво зеле, ряпа. В тях се съдържат вещества, които усилват зрението и пазят от образуването на перде на очите, а също и от преждевременно състаряване.

Силно зрение с жълто-оранжеви храни

Портокалите, морковите, пъпешите, мангото, папаята, кайсиите, тиквата, ананаса, слакдите картофи, мандарините, прасковите и нектарините. Всички те са носители на такива полезни вещества като алфа каротина, който е естествена бариера срещу множество ракови заболявания. Освен това пазят и от проблеми с очите, подобряват зрението. И това благодарение на бета каротина, който съдържат, преобразуващ се в нашето тяло на витамин А.

Червено-лилави продукти за здраво сърце

Всички горски плодове – ягоди, боровинки, синьо грозде, както и сливите, цвеклото и патладжана са най-мощните антиоксиданти сред растителните храни, които пазят нашата сърдечно-съдова система от болести като инсулт, инфаркт, та дори и от Алцхаймер. Ч

Бели храни срещу тумори

Тук влизат такива продукти, като пресния лук, чесъна, праз, картофи, целина, круши, цикория, карфиол. Алицинът се съдържа в семейство Лукови, и това вещество пази от образуването на тумори.