Строителството в Морската градина на Варна продължават

1
Добави коментар

/Поглед.инфо/ Варненци отново протестират срещу строежите в Морската градина. Въпреки че с приемането на Общия устройствен план се въведе пълна забрана за строителство в парка, в местността „Салтанат“ багерите работят, съобщи БНТ.

В Морската градина се строи с обяснението, че се прави „ремонт“ на съществуващи вилни сгради. Така на тяхно място се изграждат значително по-големи постройки. Цялата тази вила я срутиха, дори основите изчегъртаха, изляха нови бетонни основи и сега се строи нова сграда – твърди Сияна Янакиева.

„Това, което виждам, не прилича на ремонт, а прилича на ново строителство“ – потвърджава думите й Кръстьо Кръстев от Сдружение „Зелена Варна“.

Общият устройствен план на Варна, приет от общинския съвет в началото на юли миналата година, наложи пълна забрана за строителство в морската градина. От информационните табели на двата стоежа обаче става ясно, че разрешенията за строеж са издадени през месеците октомври и ноемви 2012 година. „Основна грешка на община Варна за това, което се случва в Морската градина, е че община Варна в нарушение на закона допуска функция обитаване в паркова среда.

Оттам нататък се случва това, на което всички сме свидетели, всякакви възможности да се заобиколи законът“ – казва още Кръстьо Кръстев. „Тука всички сгради са за обществено ползване, които ги виждате – под формата на лекарски кабинети, или за бедни деца, или за възрастни хора, а реално строят си къщички, под една или друга форма, използват вратичките в закона, за да правят каквото си искат“ – твърди и Веско Петров.

Протестиращите питат кой позволява да се строи на метри от морето и защо Морската градина се превръща в жилищен квартал? „Да не говорим, че построяването на тези вили и разширяване на строителството води след себе си един огромен автомобилен поток.

Тук вече човек не може да се разхожда спокойно – възмущава се Сияна Янакиева. Главният архитект на Варна заяви, че е дадено разрешение само за ремонт на вилите, но не и за ново строителство. За единия от градежите вече имало процедура за спиране.

Що се отнася до другия – от общината обещаха проверка още в понеделник. А дотогава строителството продължава.

Източник: Кросс

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели