Черен пипер за отслабване и здраве

0
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

Черен пипер е най-широко разпространената подправка в европейската кухня още от древността. Присъствието й редом до солницата не е случайно, черният пипер е сред най-полезните подправки и дори помага за отслабване.

Черен пипер (Piper nigrum) е растение от семейство Пиперови, чиито плодове се използват за широко разпространената подправка. Подправката се получава от недоузрелите и ферментирали изсушени червени плодове на растението, а от узрелите и обелени изсушени плодове се получава белият пипер.

Родината на черния пипер е Индия (брега на Малабар). В миналото е известен като „любима съставка на най-скъпите римски ястия“. Плиний Стари дори се оплаква, че „няма година, в която Индия да не изцежда от Римската империя поне петдесет милиона сестерции.“, визирайки разходите за индийски подправки като черния пипер. През Средновековието арабите търгуват с черен пипер в пазара на подправки от Индийския океан. През 15-ти век Португалия е лидер в търговията с черен пипер, а два века по-късно Холандия започва да доминира. В днешно време черният пипер заема 1/4 от световната търговия с подправки.

Черен пипер – хранителни качества Вкусът и хранителните качества на черния пипер се дължат основно на горчивия гликозид пиперин. Богат е също на етерично масло, скорбяла, витамините Е и С.

Черен пипер – здравословни качества

Черният пипер укрепва нервната система, зарежда с енергия и подобрява тонуса. Прочиства белите дробове от влагата, регулира месечния цикъл и действа като диуретик. Помага при камъни в бъбреците и възпаления на половата система. Подобрява дейността на стомашно-чревния тракт, полезен е при гастрит, регулира киселинността и премахва усещането за парене в стомаха. Лекува кожни заболявания като лишеи и други. Черен пипер за отслабване Последните научни изследвания доказват, че пиперинът, който се съдържа в черния пипер, блокира образуването на нови мастни клетки. Според Уей-Хюн Парк от Sejong University, Сеул, Южна Корея пиперинът потиска диференцирането на мастните клетки, което го прави подходящ за лекуване на затлъстяване. Пиперинът в черния пипер оставя верижна реакция, която пренасочва специализирането на клетките, коментират изследователите пред The Journal of Agricultural and Food Chemistry. Освен това подобрява хланосмилането и укрепва мускулите на храносмилателните органи.

На практика последните изследвания напълно опровергават общоприетото мнение, че черният пипер дразни стомаха и възбужда апетита. Оказва се точно обратното – подобрява работата на стомашно-чревния тракт и води до отслабване. Разбира се, не бива да се прекалява, за да няма обратен ефект!

02.10.2012/Биляна Божилова