Лакрос – най-бързият спорт на два крака

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Лакрос е северноамерикански спорт с дълга история, който набира скорост и в България. Известен като „най-бързият спорт на два крака“, лакросът е идеален за поддържане на форма.

Що за спорт е лакрос? Известен като “най-бързият спорт на два крака”, лакросът е отборен спорт със Северноамерикански произход. Целта на играта е овладяване, пренасяне и подаване на плътна гумена топката чрез стик за лакрос и отбелязване на гол във вратата на противника. Спортът съществува в три разновидности: мъжки лакрос, женски лакрос и бокс лакрос.

История на лакроса Лакросът се счита за най-стария северноамерикански спорт. Той бил част от религията на индианците и често се е практикувал като средство за разрешаване на конфликти и бойна подготовка на мъжете. Отборите са наброявали стотици участници, за врата се използвало дърво или скала, а топките били направени от дърво, еленова кожа, изпечена глина или камък. Понякога отборите били смесени – от жени и мъже, макар че на някои места жените имали своя разновидност на играта.

Най-вероятно първите европейци, видели играта, били френски пътешественици. Приспособленията, с които играели индианците, много им заприличали на епископски жезъл (на фр. la crosse) и това име се запазило до днес. Еволюцията на индианската игра към съвременния лакрос започва през 1636 г. По това време играта вече била позната сред 48 племена, пръснати по земите на днешна Южна Канада и САЩ, а в началото на XIX век вече се практикувала от повечето европейски заселници в Канада.

Първите стъпки към промяната на играта и превръщането й в истински организиран, съвременен спорт, прави Монреалския клуб по лакрос (Канада), през 1856 г., който издава първите написани правила – определя се броя на играчите, заменя се топката от еленова кожа с гумена и се проектира стика, за да е удобен за улавяне на топката. Същата година лакросът достига до Англия, а през 1904 г. и 1908 г. е включен в олимпийските игри.

Женски лакрос През 1890 г. е създадена адаптирана версия за жени, която значително се различава от мъжката. Отборът се състои от 12 играча – 11 полеви и  вратар, а продължителността на един мач е  60 минути – две полувремена от по 30.  Играе се с жълта топка на терен с размери 100 на 60 метра, с характерни обозначения като 8-метровата арка и 12-метровото ветрило около вратата. В своята основа женският лакрос е безконтактен спорт – премахнати са ударите тяло в тяло и стик в тяло.  Забраната за стрелба през човек предпазва играчите от контузии и нежелани травми. 

За защита от злополуки играчите носят защитна маска на лицето и гума за уста, а при желание могат да бъдат използвани предпазни ръкавици. Стиковете в женския лакрос са с по-плитки джобове от мъжките, като това прави топката по-трудна за хващане и подаване в движение. Всичко това допринася за една значително по-технична игра, в която доброто овладяване на стика има решаваща роля. Женският лакрос в България е в началните етапи на своето развитие и в момента привлича нови играчи. Играта е подходяща за момичета от различна възраст, които обичат да тичат, с желание да спортуват в отбор, да поддържат форма и тонус, и да се забавляват.

Доколко лакросът е подходящ за поддържане на форма, попитахме Кристина Тонкова. Тя е на 21 години от София, в момента е студентка в Медицински Университет. За лакроса научила от свои приятели, които тренират и се занимават със спорта още от въвеждането му в България. От близо три години тренира без прекъсване, участвала е в международни състезания, но за съжаление като част от отбори с преобладаващо чуждестранно участие. Занимава се с разпространение на женски лакрос в България, като основна цел в момента е създаване на изцяло български отбор и популяризиране на спорта сред възможно по-голяма група хора.

Може ли да се тренира лакрос непрофесионално, само за поддържане на форма? Да, възможно е. Единствените неща, които са нужни на човек са желание и свободно време.

Как се отразява на фигурата лакроса? Тъй като в основата си е тичане, лакросът помага за подобряване на издръжливостта и при редовни тренировки се оформят мускулите. Човек заяква, но няма видимо наедряване.

А на настроението? Като всеки спорт влияе положително и зарежда с енергия. Всеки път, когато човек научи нов елемент от играта и усети подобрение в уменията си, се чувства мотивиран и вдъхновен.

Кои мускулни групи натоварва? Известен като „най-бързата игра на два крака“, лакросът натоварва цялото тяло, всички мускулни групи – мускулите на раменния пояс, мишниците, седалището, бедрата и т.н.

Води ли до отслабване лакроса? При редовно провеждане на тренировки и в съчетание с хранителен режим, неминуемо се стига до намаляване на теглото и стягане на тялото.

04.10.2012/Биляна Божилова