„Зомби икономикс” и на българския книжен пазар

1
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Протестите в големите градове на България продължават. Много от исканията са смяна на политическата и икономическата система. В контекста на случващото се на българския книжен пазар се появи книгата на Джон Куигин „Зомби икономикс”.

Това е едно пътуване през историята, последствията и сложната концептуална имплозия от идеи, които са се родили, съществували и загинали с времето – особено в периода на скорошната световна икономическа криза. Книгата е преди всичко за простите и гладни за свеж пазар схеми в един пост-кризисен свят, където въпросните мъртви идеи се надигат от гроба, за да бродят отново сред нас – в нови икономически параметри, но със стари пазарни характеристики.
Според Куигин завръщането към икономическите теории на Джон Мейнард Кейнс и към държавата на благоденствието няма да бъде достатъчно – нито да убие зомби-идеите, нито да предотврати бъдещи кризи.

Джон Куигин (56) е асоцииран професор в Австралийския национален университет и гостуващ лектор в университета „Джонс Хопкинс“. „Зомби икономикс” излезе на английски през 2010 г. и се превърна в икономически бестселър.

Отзиви:
Брад Делонг от Калифорнийския университет в Бъркли: „Убиването на вампири и върколаци е лесна работа. Как обаче да убием икономическите зомбита – идеите, които отдавна са мъртви, но продължават да пъплят насреща ни? Въоръжен единствено с факти, Куигин си поставя за цел да изпрати в отвъдното тези идеи веднъж и завинаги. Неговата „Зомби икономикс” трябва да стане задължително четиво за онези, които рано или късно ще дръзнат да върнат към живот икономическите теории, които ни изправиха на ръба на разрухата”.
Марк Тома от Орегонския университет: „Неповторимо и изчерпателно обсъждане на идеите, които бяха разгромени от последната финансова криза. Ала това съвсем не е всичко. Предложеният от Куигин анализ на развитието на макроикономиката и икономическата идеология е не по-малко важен и интересен!”
Андрю Лий от Австралийския национален университет: „Куигин е умел писател, а предложеното от него съчетание на цитати, исторически разкази, теоретични анализи и еднозначно установени факти ще остави читателя без дъх!”

„Зомби икономикс” тук