Лекари в Пловдив с нов подход – цялостно лечение на тялото и душата

4
Добави коментар

Към човека трябва да се подходи като към цялостна система, за която да се грижим. Това холистично отношение към болните прилагат две пловдивски лекарки, известни специалисти по дерматология и венерология – д-р Галина Арабаджиева и д-р Нели Апостолова.

„Човешкото тяло разлеждаме не като съвкупност от отделни органи, а като едно цяло, съчетано с ум, сърце, душа“, обясни д-р Арабаджиева, която освен дерматолог е хомеопат и лекар натуропат.

„Бащата“ на медицината – Хипократ, е твърдял, че за да си здрав, трябва да си постигнал хармония както със самия себе си, така и с околния свят. Той е вярвал, че това, което става в ума, засяга и тялото, и че човек трябва да се лекува във всичките му измерения, като се има предвид и средата, в която живее и работи.

Именно този подход към пациента прилагат двете пловдивски лекарки в новооткрития си холистичен център „Хармония“. Още на входа те са изписали „Здраве, хармония, любов, благодарност, доброта, прошка, солидарност“. „Тези думи за мен са изпълнени със смисъл. Именно с доброта и съпричастност подхождаме към проблемите на всеки пациент. За мен това е мисия. Душата ми иска да работя по този начин“, сподели д-р Арабаджиева.

Основните методи, които прилагат, са лечебно хранене – прочистване на организма чрез храна, хомеопатия, цветотерапия. Работят и естетична медицина с използването на филъри и ботокс, но „се стараем да изградим хармония у хората, обясняваме им как да запазят външната красота чрез храната“, подчерта д-р Арабаджиева.

Според нея част от лечебния процес е именно здравословното хапване. За това разчита на първия ресторант по суровоядство у нас „Veggic“, ситуиран на покрива на „Леро сити център“. Главен готвач в ресторанта е Мер, гуру в здравословното хранене. Изключително вкусните ястия са или абсолютно сурови, или приготвени на пара, или леко запечени.