Подводния музей в Канкун (Underwater Museum in Cancun)

73
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   В бистрите води на Карибско море, недалеч от курортния град Канкун в Мексико, се намира най-големият подводен музей в света. Проектът „Тиха еволюция“ е дело на Джейсън Тейлър, възпитаник на Camberwell College of Arts, University of the Arts London, който освен това е напълно квалифициран инструктор по гмуркане, подводен еколог и носител на престижни международни награди за подводна фотография.

Изграждането на подводния парк Isla Mujeres започва през ноември 2009 година върху 420 квадратни метра морско дъно в Карибско море. Първоначално са потопени само 100 бетонни скулптури, но на 26 ноември 2010 г. всичките 400 статуи заемат местата си. Произведенията тежат 120 тона и са изработени от специален PН-неутрален и корозионно устойчив бетон. Разположени са на 10 метра под морското равнище, където образуват изкуствени рифове и се превръщат в дом за естествената флора и фауна на топлите води.

Голям интерес, особено за редовните посетители, предизвиква променливата им позиция по морското дъно, предизвикана от морските течения. Осем месеца след откриването на Националния подводен парк Isla Mujeres, сложните композиции от фигури и артефакти са се изменили до непознаваемост. Хладните бетонени отливки са се окичили с ярките цветове на морския растителен свят, а коралите са обладали хладната светла повърхност, превръщайки я в жива материя. Именно това е и идеята на самия автор, чийто проект има за цел да ни внуши, че природата има способността се възстановява и променя към по-добро. Много от рифовете по света се разрушават, а този процес може да бъде обратим, ако човечеството не го осъзнае прекалено късно, убеден е Тейлър.

Освен с цел да се привлекат повече туристи-гмуркачи, подводната изложба има и друго предназначение. Според мексиканските власти музеят ще грабне вниманието на водолазите и в същото време ще ги отвлече от кораловите рифове, които вече са достатъчно пострадали от техния интерес.

Hobyto.com