8 географски факта за Индонезия – тема за Индонезия – Idi.bg

38
Добави коментар
tao
tao

 

 

Индонезия е съставена от над 17 500 острова и поради това географските факти, свързани с нея, са доста разнообразни и разпръснати из територията на страната. Островите са дом на 4-тата най-голяма популация на планетата – около 238 милиона хора. Най-добре познатият остров е Бали, който е популярна туристическа дестинация. Ето и няколко интересни географски факта за Индонезия:

Най-високата планина

 

 

Интересните географски факти за Индонезия започват с най-високата планина – Mount Carstensz. Планината е част от веригата Surdiman, която се състои от редица върхове с височина малко под 5000 метра. Най-високият връх е Puncak Jaya, но върхове като Ngga Pula и East Carstensz Peak са само с метри по-ниски от него.

Най-населеният остров

 

 

Индонезия се състои от 17 508 острова, от които 6000 са населени. С население от 135 милиона души, Ява е най-населеният остров в Индонезия, а също и в света! Повечето жители на острова говорят два езика, като официален е индонезийският. На Ява се намира и най-големият град в Индонезия, столицата Джакарта.

Най-голямото езеро

 

 

Езерото Тоба е най-голямото в Индонезия, а също така е и заспал мегавулкан. Преди около 75 000 години вулканът изригнал и изцяло променил климата. Изригването изличило от лицето на земята повечето ни предци и създало повечето от индонезийските острови. Тоба е и най-голямото вулканично езеро в света. Изригването на Тоба е най-експлозивното на Земята за последните 25 милиона години.

 

Най-дългата река

 

 

Най-дългата река в Индонезия се нарича Kapuas. Тя извира от остров Борнео и водите и протичат по продължение на 1143 километра, което я превръща в една от най-дългите реки на света. Kapuas се влива в Южно китайско море и е един от основните водни пътища в Индонезия. В миналото била важен географски център за югоизточна Азия, когато холандци и британци се конкурирали в сферата на търговията.

 

Най-ниската точка

 

 

Този географски факт всъщност се отнася за тихоокеанския регион като цяло. Падината Sunda е с дълбочина 7 725 метра и е най-ниската зона в Индийския океан. Тя не била напълно позната до 50-те години на XX век, когато след редица изследвания учените успяват да я изучат. След цунамито от 2004 година падината се е променила драстично и това е индикация за потенциални катастрофални земетресения и вълни цунами за в бъдеще. Поради това учените постоянно наблюдават процесите в Sunda.

Най-влажното място

 

 

Богор е най-влажното място в Индонезия. Там вали средно в 320 дни от годината, което е спечелило на Богор прозвището „дъждовния град“. Градът се намира на остров Джава притежава процент на влажността, което допринася за почти непрестанните валежи. За местните и туристите Богор е луксозен планински курорт, макар и изключително дъждовен.

Най-сухото място

 

 

Топлите ветрове, които духат от Австралия премахват и последната надежда за дъжд на остров Savu. Той е покрит от храсталаци и палми, и е рядко посещаван от туристи. Каменистите му брегове все пак са обичани от местните жители, които го наричат „суров рай“. Ако обичате слънцето, то тук е вашето място! На Savu падат само около 1019 милиметра дъжд и 94% от тези валежи се случват по време на дъждовния сезон.

Най-големият глетчер

 

 

Индонезия едва ли е позната именно с глетчери, но всъщност на територията й има цели три! Те се намират край връх Puncak Jaya и не могат да се конкурират с ледниците в останалите части на света, но за такова горещо и влажно място като Индонезия са нещо изключително любопитно. Ледникът East Northwall Firn е цели 1.17 кв. км, което си е внушително. Преди време титлата „най-голям глетчер в Индонезия“ била собственост на Meren (1.9 кв. км) , но за съжаление той се разтопява изцяло до 2000 година.

 

 

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 1360 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност