Пътуване с автобус в Германия

16
Добави коментар

Home » Общество » Пътуване с автобус в Германия

Pepo | Мар 11, 2013 | 2 коментара

Тази така популярна форма на превоз в България до скоро бе почти непозната в Германия. Тези превози преди всичко се свързваха с пътуване на организирани групи от хора било то ученици или възрастни, но определено не и като възможност за придвижване от точка А до точка Б, освен ако не е от Германия към друга държава. Причината за това бе монопола на немските железници, а и липсата на законова рамка уреждаща този вид превози. Както писах наскоро, през 2013 това всичко се промени. Разбира се ограничения има, но вече превоза с автобус между населени места в Германия е възможен и очаквано доста по-изгоден отколкото превоза на немските железници (Дойче Бан). Днес ми се ще да Ви представя 2 автобусни линии, с които може да се придвижвате из Германия. Надявам се статията да Ви е полезна без значение дали живеете тук постоянно или просто ще идвате на гости/туризъм.

MeinFernbus е първата фирма, която започна да предлага превозни услуги. Доста бързо се разраства и вече има значително покритие в Германия. Цените са – народни! Например: Франкфурт (Майн) – Берлин за 29,50 Евро. Карта с цялата мрежа може да намерите ТУК. А ето и връзките към момента на писане на статията:

Freiburg – Titisee – Friedrichshafen – München
Hamburg – Bergen – Celle – Braunschweig
München – Friedrichshafen – Meersburg – Konstanz – Zürich
Zürich – Lörrach – Freiburg – Europa-Park Rust – Heidelberg – Darmstadt – Frankfurt am Main – Göttingen – Hildesheim – Hamburg
Lörrach – Freiburg – Europa-Park Rust – Stuttgart
Ludwigshafen – Mannheim – Heidelberg – Heilbronn – Nürnberg
Freiburg – Kehl – Straßburg – Köln – Düsseldorf
Speyer – Schwetzingen – Heidelberg – Bensheim – Darmstadt – Frankfurt am Main Flughafen – Alsfeld – Bad Hersfeld – Berlin
Freiburg – Karlsruhe – Heilbronn – Würzburg – Suhl – Berlin
Berlin – Leipzig – Frankfurt am Main
Berlin – Münchberg – Bayreuth – München
Kulmbach – Bayreuth – Lauf – München

Тези съм ги пробвал и съм напълно доволен. И за капак имам един ваучер на стойност 5 Евро (без минимална стойност на покупка) активен до 31 Март 2013: OMUNDENE2MLV.

 

city2city е един от по-новите превозвачи. Мрежата му все още не е голяма, но пък в момента има промоция и всички билети струват 5 Евро. Пълната мрежа може да намерите ТУК. А ето и връзките към момента на писане на статията:

Frankfurt – Köln – Düsseldorf
Frankfurt – Dortmund – Duisburg
Frankfurt – Stuttgart – München
Duisburg – Frankfurt – München
Düsseldorf – Frankfurt – München

 

Има и някои други, но те още не са се наложили, а имат и разни калузи от типа: “ако не съберем достатъчно пътници, няма да пътуваме и ще Ви върнем парите”. Такива неща не харесвам и затова реших да Ви ги спестя.

Все пак мисля, че е видно че цените на Дойче Бан са доста по-високи, а и предполагам, че в бъдеще ще се качват още. Изключение разбира се правят билети купени доста предварително (1-2 месеца) и различните специални намаления на железниците. Като цяло обаче пътуването с автобус е доста по-евтино, разбира се и по-дълго. Приятно пътуване.

Категория: Общество

Тагове: Германия, пътуване