Пълнени тиквички с кайма и млечен сос

2
Добави коментар

Пълнени тиквички с кайма и млечен сос

от готварската книга на Анелия Терзиева

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1 кг. тиквички
500 гр. кайма
1 морков
1/2 глава лук
няколко черни маслини без костилки
2 суп. лъжици доматено пюре
сол
черен пипер
босилек
1 щипка сух чесън
кашкавал и пармезан за поръсване

За соса:
1 кофичка кисело мляко
1 пакетче майонеза
2-3 скилидки чесън
2 кисели краставички
1/2 връзка копър
1/2 връзка магданоз

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Запържваме лука, моркова и каймата последователно. Към тези продукти прибавяме маслините, доматеното пюре и подправките. Добавяме малко вода и оставяме сместа да ври на котлона за около 10 минути. През това време режем измитите добре тиквички по дължина и ги издълбаваме с помощта на лъжичка. Поставяме в тава, на дъното на която сме сложили около 1 пръст вода и ги слагаме във фурната за около 10-15 мин (докато приготвим плънката).

Всяка тиквичка пълним добре със сместа с каймата и отново нареждаме в тава, в която има вода на дъното. След като се запекат добре, изваждаме тиквичките и поръсваме обилно с кашкавал и пармезан. Печем само на горен реотан до получаване на златиста коричка. Поднасяме със сос, който сме приготвили от вече изброените продукти.

Продукти:
тиквички, кайма, моркови, лук, маслини, доматено пюре, сол, черен пипер, босилек, чесън, кашкавал, пармезан, кисело мляко, майонеза, кисели краставички, копър, магданоз

Добави към любими рецепти
Разпечатай

Последни статии

За Великден обикновено боядисваме доста яйца, които не успяваме да изядем, а с тях можем да приготвим различни вкусни ястия.
още »

Една порция зеленолистни зеленчуци дневно предпазва от деменция, показва ново изследване на учени от Чикаго.
още »

Смята се, че суровите зеленчуците са изключително полезни и затова не трябва да бъдат готвени. Но последно изследване показва, че някои зеленчуци все пак трябва да бъдат подложени на термична обработка, за да бъдат още по-добре усвоени.
още »