Рискови фактори за бременността

2
Добави коментар

Въпреки че при всяка жена бременността протича различно според индивидуалните особености на организма й, съществуват няколко рискови фактора, които са опасни за всички бъдещи майки.

Фактори, които можете да контролирате и регулирате съзнателно, предопределяйки по този начин правилното и здравословно развитие на бебето в утробата ви.

Ето кои са те.

Алкохол – системната консумация на алкохол по време на бременност може да предизвика алкохолна зависимост на плода, както и да доведе до поднормено тегло на бебето при раждането, до редица медицински аномалии в развитието му и до проблеми в поведението му. И тъй като не може да се определи безопасна мярка на консумация, най-добре е да се въздържате напълно от алкохолни напитки през всичките 9 месеца.

Кофеин – проучванията за ефекта на кофеиновите напитки върху бременността са противоречиви. От една страна рязкото спиране на кафето може да ви причини главоболие. От друга страна, прекомерното количество кофеин може да се отрази върху сърдечния ритъм на плода и режима му на сън в утробата, както и да предизвика спонтанен аборт или поднормено тегло на бебето при раждането. Специалистите препоръчват постепенно намаляване на кофеиновите напитки до 250 мл дневно.

Цигари – пушенето по време на бременност (включително пасивното пушене) намалява притока на кислород към бебето и увеличава риска от спонтанен аборт, кървене и сутрешно гадене. Вдишаните от химикали могат да имат и други последици за бебето ви – поднормено тегло при раждане, преждевременно раждане и смърт.

Лекарства, наркотици и билки – употребата на лекарства и билки по време на бременност трябва да е изключително контролирана (особено ако не са предписани от лекар), тъй като съдържат опасни за живота и развитието на плода вещества. Много от тях могат да предизвикат спонтанен аборт, кървене и тежки увреждания. Приемът на наркотици пък може да спре притока на жизненоважните кислород и хранителни вещества, да причини вродени малформации и дори зависимост на бебето към наркотични средства.

Контакт с химикали – всички изкуствени химикали могат да предизвикат усложнения на бременността. Това включва пестицидите, с които се пръскат плодовете и зеленчуците, почистващите домакински препарати, боите и лаковете. Затова измивайте много добре продуктите преди консумация и избягвайте помещения, в които се провеждат хигиенни или ремонтни дейности.

Нерегулярни предродилни грижи – липсата на редовни контролни прегледи от професионалист може да стане причина за ненавременно овладяване на определен здравословен проблем – за майката, за бебето или за двамата. Тъй като по време на бременност тялото претърпява множество промени, единствено специалист може да определи кои от тях са нормално явление и кои – предпоставка за нередност в процеса. Регулярните медицински консултации предопределят раждането на здраво бебе.

Хранителен режим – тъй като чрез плацентата бебето получава жизненоважните за развитието си вещества, правилното хранене по време на бременност е от първостепенно значение. Трябва да избягвате определени храни (морски дарове, сирена, не добре приготвено месо, непастьоризирано прясно мляко), тъй като увеличават риска от спонтанен аборт, смърт на плода и вродени дефекти. В същото време увеличете приема на пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести и бобови храни, ядки и мазнини, за да получавате достатъчно количество фолиева киселина, витамини и минерали и да намалите риска от малформации.

Упражнения – упражненията по време на бременност са препоръчителни за повечето жени, но в умерена степен. Това означава, че силовите и натоварващи тренировки трябва да бъдат заменени с дълги разходки (особено през първите два триместъра), йога, плуване или с леки тренировъчни програми, предназначени специално за бъдещи майки. В противен случай може да се стигне до сериозни усложнения или спонтанен аборт.

Домашни любимци – като цяло, съжителството с домашен любимец през бременността не е противопоказно, стига да не влизате в прекалено близък контакт с тях. В изпражненията на котките и в околната среда се съдържат паразити, които могат да причинят т.нар токсоплазмоза – заболяване, предизвикващо спонтанен аборт, вродени дефекти, слепота, глухота и поражения на нервната система на бебето. Ето защо е от изключителна важност кучето или котката да премине през обстоен ветеринарен преглед и да има ограничен контакт с бременната.

Секс – сексът по време на бременност е рисков фактор, само ако е изрично забранен от лекар. Но сексът с различни партньори по време на бременност увеличава риска от заразяване с венерически болести, които от своя страна могат да предизвикат усложнения като раждане на бебе с поднормено тегло или преждевременно раждане.

Рискови фактори за бременността са още възрастта на майката (над 35 години), сърдечни и психологически проблеми, определени хронични или специфични заболявания, астма, кървене.

В случай, че някой от тях е бил налице при вас, задължително го обсъдете с наблюдаващия ви лекар.
 

Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.