Как да сготвим киноа

1
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

Киноа е южноамериканска зърнена култура, която напоследък е много популярна в цял свят. Семената на киноа представляват малки зърна с диаметър 2 милиметра и са много полезни.

Киноа е растение, което е било култивирано от древните инки. Киноа съдържа повече от 20 процента белтъчини и се препоръчва за вегетарианците, за да компенсират липсата на месо.

Киноа съдържа над 20 аминокиселини, цинк, калций, витамини от групата В, фосфор и желязо. Зърната на киноа са светли или тъмни. Киноа се вари във вряла вода около 15 минути.

Трябва да се внимава с добавянето на сол във водата, тъй като зърната на киноа имат леко солен вкус заради високото съдържание на минерални вещества.

Сварените зърна на киноа приличат на хайвер. За да сварите киноа, са ви необходими 1 чаша зърна киноа, 2 чаши вода, половин чаена лъжичка сол и 20 грама масло.

Преди да се свари киноа трябва да се измие. Варенето става на бавен огън, за да може киноа да поеме водата. Тогава се добавя маслото и се покрива с капак. Като се държи капакът здраво, съдът се разтърсва леко.

Ако искате киноа да е с по-мек и приятен вкус, накиснете зърната за три часа, преди да ги варите. Ако искате да е с по-наситен вкус, преди да ги сварите, ги запържете на сух тиган.

Киноа е подходящо да се добавя в различни видове салата, в супи или да се използва като гарнитура за месо или риба. Киноа се добавя към мюсли и десерти.

Киноа има аромат на орехи и свежа трева и има много интересен вкус. Консистенцията на киноа е близка до тази на кус-кус. При варене киноа се увеличава четири пъти.

Във всички рецепти с ориз или булгур може да се използва киноа като заместител. Тя има достатъчно приятен вкус и е много хранителна. В съчетание с месо или зеленчуци тя е много вкусна.

Може да се сервира и просто с добавка на малко повече разтопено масло. В съчетание с любими подправки киноа е много приятно и полезно допълнение към трапезата. А начинът, по който зрънцата се разпукват при дъвчене, ги прави интересни и за малките деца.