Дрян

1
Добави коментар
yApple

Дрянът е вълшебно българско дърво, което символизира надежда за бъдещето, здраве и живот. Присъства в много традиции и обичаи, използва се за гадания и наричания. Като се замислим какво е новогодишната баница без дряново клонче или коледната питка без дряновите клонки.

Дрянът е дървото, с което сурвакаме за плодородие и здраве. Цветовете на дряна са жълти, разположени на странични къси разклонения, по две, три или четири. Дрянът цъфти още преди разлистване, но дава реколта чак през септември-октомври. Малките му червени плодове са безценен източник на витамини и минерали.

В България дрянът се среща най-вече в широколистните гори, но без никакъв проблем може да се отглежда в домашната градина. Съществуват различни видове декоративен дрян, които могат да се използват като естествени огради. Дрянът цъфти през февруари-март, а плодовете узряват през август-октомври.

Цъфтящият дрян е едно от най-предпочитаните декоративни дървета в Америка. Листата на този дрян през лятото са тъмнозелени отгоре и сребристи отдолу, а през есента се обагрят в красив червен цвят, блестейки нежно и романтично на есенното слънце.

Химичен състав на дрян

В кората и корена на дървото се съдържат органични киселини, дъбилни вещества, корин гликозид. В листата на дряна има високо съдържание на танини, витамин Е и витамин С. Плодовете са богати на натурални захари /глюкоза и фруктоза до 17%/; органични киселини – янтарна, лимонена, ябълчена; минерални соли на калий, магнезий, сяра, желязо и калций.

В състава на плодовете има още фитонциди, етерично масло, гликозиди, флавоноиди, пектинови, азотни и дъбилни вещества. Богати са на витамин Р, витамин С и провитамин А.

Събиране и съхранение на дрян

Беритбата на плодовете на дрян трябва да започне след като те придобият своя естествен червен цвят, без да се чака да омекнат или потъмнеят. Презрелите плодове много бързо окапват, поради което се получават големи загуби. Обраните плодове трябва да се оставят да доузреят. Не берете дрян в дъждовно време или при роса, защото мокрите плодове много лесно се повреждат.

Важно е да знаете, че плодовете на дрян не узряват едновременно, което налага беритбата да се извърши на няколко пъти или заедно обраните плодове да се сортират по степен на зрялост. Доузряването се извършва в сухи помещения и трае от една седмица до 10 дни. След този период добре узрелите плодове потъмняват, омекват, стават много по-ароматни и сладки.

Дрян в кулинарията

Както споменахме, питката и баницата на Коледа и Нова Година не биха били същите без клонка от дрян. Но това съвсем не изчерпва приложението на дряна в кулинарията.

Дренките най-често се използват за получаване на сокове, желета или невероятно вино. За получаването на сок от дренки се препоръчва извличане чрез парна екстракция, но може да се добие и чрез центрофугиране или пресоване. За целта залейте добре узрели дренки с вода, така че да ги покрие.

Оставете да престоят едно денонощие. След този период от време отстранете костилките и извлечете сокът, към който може да прибавите захар и няколко капки лимонов сок. Сокът от дренки е подходящ за смесване с всички видове слабо кисели плодови сокове.

Необходимите продукти за желе от дренки са 2 кг дренки, 5 г винена киселина и 700 г захар. Измийте и почистете дренките, след което ги залейте с вода, така че да се покрият. Варете ги докато променят цвета си и омекнат.

Сокът се прецежда и се вари със захарта. Желето е напълно готово, когато взета от него проба, поставена върху ръба на чиния се желира. Накрая се прибавя винената киселина и се вари още 2-3 минути.

Ползи от дрян

Сокът от дренки е полезен при изтощение след прекарано тежко заболяване, повишава апетита и е полезен при лечение на туберкулоза. Много често се прилага при възпаления, както и за сваляне на висока температура и треска. Подходящ е при желязодефицитна анемия, при нарушено алкално-киселинно равновесие на организма.

Консумацията му се препоръчва при кожни заболявания, нарушена обмяна на веществата, използва се като добро жлъчегонно и кръвотворно средство. Пресният сок от дренки е изключително богат на витамин С, който за съжаление при изсушените дренки почти се губи.

Плодът на дряна има добро затягащо и фитонцидно действие, поради което се използва при колити и диарии. Високото съдържание на калий, витамин С и плодови киселини е изключително полезно при лечение на стомашни заболявания.

Дренките имат добър диуретичен ефект, затова се използва при болести на пикочните пътища, камъни и песъчинки в бъбреците. Дренките се прилагат още при подагра, кръвоизливи от стомашно-чревния тракт. Отварата от дренки помага при възпалени венци.