Празнична погача за Васильовден

1
Добави коментар

Празнична погача за Васильовден

от готварската книга на Веселина Константинова

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1 кг брашно
1 кубче мая
1 ч.ч. кисело мляко
2 яйца
2 с.л. олио
1 ч.ч. хладка вода /ако е необходимо добавете още за доомесване/
микс от семена
1/2 с. л. сол
1 с.л. захар

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

В хладката вода разтворете маята, като прибавите солта и захарта. Оставете да втаса. Направете кладенче в пресятото брашно и изсипете маята, киселото мляко, олиото и чукнете яйцата, като отделите единия жълтък за намазване. Замесете меко тесто. Оставете го да втаса на водна баня на топло. Премесете отново. Оформете погачата, като отгоре направите прорези и посипете обилно със семена. Намажете с четчица погачата с разбития жълтък и оставете отново да втаса в подмазнена тава. Готовата погача сложете да печете във фурна на 100 градуса, като постепенно увеличавате градусите до 150. Печете до готовност, след което напръскайте с вода и завийте с кърпа.

Продукти:
брашно, мая, кисело мляко, яйца, олио, вода, семена, сол, захар

Тагове:
Рецепти за Васильовден

Добави към любими рецепти
Разпечатай

Подобни рецепти

Новогодишна питка Питка за празници

Последни статии

Една порция зеленолистни зеленчуци дневно предпазва от деменция, показва ново изследване на учени от Чикаго.
още »

Смята се, че суровите зеленчуците са изключително полезни и затова не трябва да бъдат готвени. Но последно изследване показва, че някои зеленчуци все пак трябва да бъдат подложени на термична обработка, за да бъдат още по-добре усвоени.
още »

Намаляването на консумираното месо може да се окаже ключ към дълъг живот. Хранителният режим, богат предимно на плодове и зеленчуци, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт.
още »