Драконов плод

1
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Драконовият плод /Hylocereus/, известен още като питая и питахая представлява екзотичен кактусов плод, който се характеризира с отлични здравословни качества. Драконовият плод всъщност е плодът на растение от семейство Кактусови.

Неговата родина е Централна Америка, но се отглежда и в Мексико, Югоизточна Азия, Южна Америка и Израел. Несъмнено драконовият плод е един от най-екзотичните и интересни плодове в света. Външният му вид няма равен, а вътрешността не отстъпва по нищо.

Красивите цветове на растението могат да се видят само нощем, затова много често е наричано „лунно цвете“ и „кралица на нощта“. На външен вид драконовият плод има продълговата форма, покрит с червени, жълти или розови израстъци, които му придават наистина уникален облик.

Легендата разказва, че драконов плод е създаден преди хиляди години от драконов, огнен дъх. По време на тежка битка, когато драконът издишал огън, последното нещо, което излизало от носа му бил този плод. След като войниците убиели змей, плодовете били събирани и дарявани на императора като ценно и желано съкровище и символ на победата.

Според ацтекските източници, питаята е позната на хората още от 13 век. Във Виетнам се отглеждат големи количества от този плод. Там е познат под наименованието танг лоу. В Малайзия се появява за пръв път едва през 1999 година. В Колумбия и Никарагуа драконовият плод е много разпространен и се отглежда с търговска цел. По тези места плодът вирее много добре поради топлия климат.

За да расте добре, драконовият плод се нуждае от умерени валежи. Преполиването може да доведе до загниването му. Ако искате да си отглеждате питая вкъщи, може да използвате семената, които остават след като изядете плода. Кактусът расте сравнително бавно, а най-трудната част е да даде плод.

Видове драконов плод

Драконовият плод основно бива три вида. Първият е червена питая. Той има червена кора и бяла месеста част. Вторият е питая Коста Рика – притежава червена кора и червена месеста част. Последният е жълта питая – характеризира се с жълта кора и съответно жълта месеста част.

Състав на драконов плод

Над 80% от съдържанието на драконовия плод е вода. Той е богат на витамин С и витамин Е, както и минералите фосфор, калций, магнезий, флуор и цинк. Съдържа редица ненаситени мастни киселини – стеаринова, олеична, линолова и палмитинова киселина.

Драконовият плод е отличен източник на фибри и антиоксиданти.

100 г драконов плод съдържат 36 ккал, 7 г въглехидрати, 0.4 г мазнини, 1 г белтъчини.

Избор и съхранение на драконов плод

Драконовият плод не е много разпространен в нашата страна. Може да се открие в специализирани магазини. От пазара може и да си закупите козметика с този екзотичен плод. Ако попаднете на екзотичния плод, го огледайте за външни белези от нараняване.

Поставени на хладно, зрелите плодове могат да се съхраняват до 1 седмица, а по-слабо узрелите – почти 2 седмици. Драконовият плод може да тежи между 150-600 г до 1 кг.

Драконов плод в кулинарията

Драконовият плод се консумира добре охладен. Разрязва се на две части, а вътрешността се издълбава с лъжичка. Месото, което се консумира сурово е съвсем леко сладко, но е с много ниско съдържание на калории.

Много хора не харесват вкуса на драконов плод и затова го използват само за украса на различни ястия. Може да се добави към плодови салати и екзотични фрешове и разнообразни коктейли. Мекият аромат е подходящ за направата на вино, а цветовете от растнието са подходящи за чай.

Ползи от драконовия плод

Питаята е с много високо съдържание на фитоалбумин, който представлява много силен антиоксидант. Фитоалбуминът се бори със свободните радикали и по този начин предпазва тялото от ракови заболявания. Свободните радикали са главните виновници и за преждевременните процеси на стареене.

В Тайван диабетиците използват драконовия плод като добавка към ориз, защото е изключително богат на диетични фибри. Драконовият плод е нискокалоричен, затова може да се консумира по време на диети за отслабване.

Драконовият плод подобрява храносмилането и ускорява отделянето на токсини от организма. Той намалява холестерола и високото кръвно налягане. Водата, минералите и фибрите в него влияят много добре върху работата на черния дроб и перисталтиката на червата. Твърди се, че ако редовно похапвате драконов плод, ще успеете да редуцирате теглото си.

Козметика с драконов плод

Месестата част на драконовия плод съдържа голямо количество полизахариди, които притежават много добър стягащ ефект. Това е причината плодът да се използва в кремове и други продукти за кожата, които забавят процесите на стареене.