Как да подобрим имунитета си?

2
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Непрекъснато чувам около себе си – силен имунитет, слаб имунитет и хората като че ли отдават всичко, което им се случва със здравето, точно на това. Мен обаче ме интересува едно – как да повиша своя имунитет. Сигурно е слаб, защото дойде ли вирус, аз съм първата, която му попадам. При грипната епидемия пак водя редиците.

Има много начини да повишите защитните сили на организма си. Спокойствието и любовта към самата себе си например са основно изискване за добрия имунитет. Позитивизмът и правилното здравословно хранене са само част от мерките, които можем да вземем, за да направим по-силен имунитета си. Златното правило е: имунитетът не трябва да бъде нито твърде силен, нито твърде слаб. В единия случай той няма да се справи с нито една инфекция, а в другия, приемайки собствените си тъкани за врагове, ще ги атакува, което води до развитието на автоимунни заболявания. Доказано е, че хората боледуват по-рядко не само когато водят здравословен начин на живот, но и ако избягват стреса и живеят, както биха казали психолозите, “в мир със себе си”. Днес ви предлагаме няколко съвета, които ще повишат вашия имунитет дори без помощта на лекарствата:

Срещайте се с добри хора и общувайте с тях! Вниманието и подкрепата на околните влияят благотворно на имунитета. Доказано е, че при по-общителните хора има по-малка вероятност от разболяване. Според специалистите, в тази “контактна” терапия е много важно докосването. Прегръдките, дори ръкостискането, стимулират активността на Т-клетките, които откриват и унищожават вредните микроорганизми.

Намалете и избягвайте шума. Той е вреден не само за слуха. Всеки неприятен звук предизвиква мускулно напрежение, спазми на съдовете и нарушение в храносмилането. Изследванията доказват, че постоянната работа в условия на шум способства за покачването на адреналина и увеличаването на риска от сърдечносъдови заболявания. Кучешкият лай, алармите са сред най-вредните звуци.

Научете се да виждате хубавото! Продължителността на живота на оптимистите е средно с 12 години по-голяма в сравнение с тази на песимистите. Мрачните и нервни хора, а също и тези, които са в постоянен стрес, като правило имат слаба имунна защита. Разбира се, негативизмът е и черта от характера, но ако “розовите очила” могат да повишат защитните сили на организма, това означава, че си струва да ги “носим”.

Хранете се правилно. При гладуване организмът започва да произвежда хормони на стреса. Ако отслабвате дори с 1 кг седмично, в организма ви ще се намали активността на Т- клетките, които разпознават вредните микроорганизми и чуждите клетки. Имунните стимулатори ще ви помогнат да се справите по-бързо с настинката, но те няма да ви донесат друга полза. Внимавайте с употребата им – прекалено високата доза е дори опасна за здравето.

Защо имам болки в жлъчката

Това, моето, продължава повече от две години. Забелязала съм, че когато ям храна с повече мазнини, започва да ме боли жлъчката. Отидох на лекар и той ми предписа хапчета, но не ми каза какво да правя с тази диагноза камъни в жлъчката. Помогнете ми да изхвърля тези камъни!

Да, така е, жлъчният сок се отделя, когато има повече мазнини в храносмилателната ни система. Тези мазнини отиват в тънките черва. Лецитинът, който се съдържа в жлъчния сок, разгражда мазнините, а след това ензимите ги обработват допълнително. Тоест те правят така, че да могат да преминат през чревната стена. Проблемът започва, когато храната е с твърде високо съдържание на рафинирана захар, скорбяла и много ниско съдържание на протеини. Мазнините, които не се абсорбират, се свързват с калция и желязото от храната и затрудняват действието на така необходимите за организма минерали. Това постоянно отнемане на желязо и калций може да предизвика желязо-дефицитна анемия, остеопороза и да се образуват кухини в костите. За да избегнете всичко това, ще трябва да се съобразите със следните съвети:

– Яжте храна, която е богата на фибри.
– Яжте повече фасул и пресни плодове и зеленчуци всеки ден.
– Пийте от 6 до 8 чаши вода на ден.
– Ще ви помогнат зелените сокове от спанак и магданоз, защото са богати на хлорофил.

Милена ВАСИЛЕВА