Каланхое – лекарство в саксия

10
Добави коментар
Galana
Galana

Каланхое е едно от стайните растения, които всеки трябва да отглежда в дома си, защото притежава уникална лечебна сила.
Описание и разпространение на каланхое

Това растение има над 200 вида, които обитават най-вече Азия, Китай, Мадагаскар, Америка и Африка. Каланхоето се отглежда и при нас и е силно разпространено, като стайно растение. То е семейството на Дебелецови и има много красиви и трайни цветове. При правилни грижи то може да достигне височина от 1 метър.

Лечебните сили на сока от каланхое

Отглеждане на калахоето

За бърз растеж на растението се препоръчва да го гледате във влажна среда. Температурата, която предпочита е около 20 градуса и задължителното трябва да му се осигури добра светлина. Растението е устойчиво и може да издържи дълго при суша. Но все пак не бива да се допуска то да остава сухо и листата му да започнат да съхнат. Подрязването на каланхоето е препоръчително, защото така ще се стимулира неговото разклоняване. Добре е това да се извършва от октомври месец до февруари.

Кои видове каланхое се използват за лечение

Както споменахме има над 200 вида каланхое, но само 2 от тях притежават лечебни сили. Те са каланхое питана и каланхое дегремонтиана. За лечебни цели се използва сока от тези „лекари“, който се добива от листата и стеблата. Сокът е прозрачен или с леко жълто-оранжев цвят.

Свойства и състав на лечебното стайно растение каланхое

Сокът на това растение е богат на катехини, дъбилни вещества, флавоноиди, оксалова, оцетна, лимонена, ябълчена и аскорбинова киселина. Богат е и на минералите мед, манган, силиций, калций, желязо, калий и алуминий. Всички лечебни свойства на това растение се дължат на веществата, които съдържа. Свойствата на каланхое са противовъзпалителни и бактерицидни.

Ето и рецептите, които да използваме за лечение с каланхое пината и дегремонтиана

1. Лечение на хрема – само едно листо от каланхое се смачква на каша. Легнете на леглото и сложете от тази каша в ноздрите. Ще се отделят фитонциди, които предизвикват кихане. Само след около 5-10 минутки ще можете да дишате по спокойно през носа, защото той ще се отпуши.

2. Лечение на синузит с каланхое – изцежда се сок от растението. Той се смесва с предварително преварена вода в съотношение 1:2. Лека се смърка през ноздрите. Прилагайте лечението 3 пъти в рамките на деня. Продължете го докато се излекувате.

3. Лечение на киселини в стомаха – откъснете малко листо от растението и го сдъвчете без да го поглъщате. Нека чрез зъбите се изстиска лечебният му сок. Веднага след попадането му в организма, той предизвиква оригване, а не след дълго идва и облекчението.

4. Каланхое при стомашна язва – метода, който се прилага за облекчаване на киселини се използва и при стомашна язва. Тук особеното, е че се прави 3 пъти на ден 30 минутки преди да сте се нахранили. Добре е да не прекъсвате лечението 30 поредни дни, за да може то наистина да е ефикасно и да ви избави от неблагоприятните симптоми.

Каланхое

5. Напукани зърна на млечната жлеза – по 3 капки сок се капват върху млечната жлеза. Метода да се извършва след нахранване на бебето. Прилагайте лечението докато оздравеете напълно.

6. Лечение на рани – начукайте 2 листа от лечебното растение в дървено хаванче. Завийте получената кашичка в марля, така лечебния сок ще попие в нея. Наложете върху засегнатата зона и превържете с бинт. Сменяйте превръзката 3 пъти. Ще стимулирате зарастването на раната, а и риска от следи от белези са минимални.

7. Възпаление на клепачите – просто капете по 1 капка прясно изцеден сок от растението върху тях по 3 пъти дневно.

8. Възпалени венци – изцежда се сок от растението, с който се използва за жабурене. Добре е да процедурата да се извършва сутрин и вечер.

9. Лечение на разширени вени с каланхое – използва се шише от 1/2 литър от тъмно стъкло. То се напълва до средата с предварително наситнени листа. Долива се с водка. Затваря се и се оставя за престой от 7 дена, като през това време периодично се разклаща. С тази настойка намазвайте краката до горе, като започвате от стъпалата. За да постигнете положителни резултати е добре да използвате настийката 4 месеца. Още в самото начало на лечението болките и умората в краката ще изчезнат, но за да се преборите с мрежите от вени се иска търпение и постоянство.

10. Възпаление на ушите – изцежда се пресен сок, от който се капват по 2 капки във всяко ухо. Капете нужното количество по 3 пъти дневно.

Отглеждайте това растение в дома си, защото то ще се грижи не само за разкрасяването му, но и за вашето здраве. Много лекарства могат да бъдат заменени с каланхое, така че не се чудете много, а сами се убедете в лечебните му сили.

Кализия, домашен женшен

Кализия – стаен женшен

Това растение също има лечебни сили и се отглежда в домашни условия, но е напълно различно от каланхоето. Кализията (домашният женшен) принадлежи на семейството Комелинови. От него са познати 12 вида, които се срещат в Америка. Растението достига до 80 сантиметра височина и има месесто стебло. В народната медицина за лечебни цели се използва надземната част и сока от нея.  Заболяванията, при които може да използвате домашен женшен са запек, артрити, артрози, кожни болести и други.

Каланхое – лекарство в саксия 4.00/5 (80.00%) 2 votes

ВАЖНО: Ако публикацията Каланхое – лекарство в саксия ви е допаднала или има какво да добавите или попитате, молим, коментирайте я най-долу на страницата!