Що е то хидропоника?

1
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Хидропоника е наука за отглеждане на растения без почва. За растежа им се използва хранителен разтвор от естествени елементи, необходими за растежа на растенията в почвата.

Предимството на тази технология е, че растенията не биват ограничавани от плевели, вредители, почва или болести. Друго предимство е, че растенията нямат нужда да развиват голяма коренова система с дълги корени, за да си набавят необходимите минерали и влага. Това пък спомага на надземната част да расте по-бързо и в по-големи размери.

Когато се използва хидропоника, оранжерията се превръща в земеделска фабрика, с изчислителни процеси и знания. Лесно могат да бъдат предвидени производствените графици и количеството на продукцията.

От друга стана хидропонното отглеждане изисква повече грижи и немалки инвестиции. Резултатите обаче не разочароват.

Има различни видове хидропонни системи. Те са разделени според различните приоритети при отглеждането. Идентичния фактор е циркулацията на хранителния разтвор и доставянето на кислород на корените.

Хидропонната техника е била употребявана векове наред. Най-ранните свидетелства за нея са Висящите градини на Вавилон, плаващи градини на Кашмир и др. При тях са се използвали плитки езера, с богато съдържание на минерали, за да се отглеждат растения.

Друго свидетелство дава един йероглифен надпис от Египет, в който се описва отглеждането на растения във вода. Това е било няколко хиляди години преди Христа. В по-близко до нас минало, хидропонни ферми са използвани, за да се хранят войници по време на Втората световна война.

С търговска цел, в наши дни, хидропоника навлиза на пазара с изцяло търговска цел. От съвсем скоро се наблюдава нарастващия брой хора, които предпочитат този начин на отглеждане на продуктите си в домашни условия. Търсенето на общността за екологично чисти продукти е основен фактор за растежа на тази тенденция.

А отглеждане на растенията в хидропонна система позволява на производителите да знаят точно какво се е случило по време на растежа на растенията, и могат да гарантират, че не са използвани пестициди, които са така вредни за хората и природата.

Друг е въпросът дали „синтетичните“ зеленчуци, които не са виждали слънчеви лъчи притежават същите вкусови и хранителни свойства като органичните култури.