Как цветовете влияят на здравето ни

7
Добави коментар
astigaa
astigaa

Как цветовете влияят на здравето ни

Във всички времена много хора са вярвали, че цветовете оказват влияние на здравето им.

здраве.bg

Цветовете изпускат вибрации(!?). За спалнята, столовата, за работния кабинет са подходящи строго определени цветове. За стимулиране на активната дейност също трябва да изберем подходящия за това цвят. Същото трябва да направим и ако страдаме от депресия или някакво сърдечно-съдово заболяване. Такова е поне мнението на тези, които вярват в алтернативните методи за съхраняване на здравето.

Във всички времена хората са смятали, че цветовете оказват определено влияние на тяхното здраве. Друидите, шаманите и жреците на инките са ги прилагали при лечението на някои заболявания. Китайската традиционна медицина, аюрведа, шумерската и юдейската медицина са използвали влиянието на цветове във всекидневието. Днес цветотерапията е един от популярните видове алтернативна медицина, който се основава на използването на конкретен цвят. Според психолозите цветовете все пак наистина оказват влияние на нашето настроение, а по този начин и върху здравето ни.

Според този подход, червеният цвят повишава активността и затова е особено полезен за флегматичните хора. Виолетовият точно обратното – засилва интровертността и затова не се препоръчва на затворените хора.
Страдащите от депресивни състояния пък се нуждаят от розовия цвят, защото той ги прави по-активни и жизнерадостни.
Синият цвят успокоява – той е благоприятен за тези, които страдат от силна възбуда, докато зеленият успокоява нервните и разтревожените и изпълва тялото ни с хармония.

Според психолозите, оранжевият цвят ни изпълва е енергия и увеличава апетита, а освен това той способства за усвояването на калция и е полезен за възстановяването на здравето. Жълтият цвят стимулира нервната и храносмилателната система и способства за развитието на логическото мислене.

Всичко това показва, че хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания трябва да избягват червеното, защото то повишава кръвното налягане и възбужда нервната…