Баница

3
Добави коментар
Poirot85
Poirot85

Ако се чудите за какво става дума, много е просто – за баница. Но преди години, докато мятах кори в квартирата като студентка една приятелка кръсти направената от мен баница – Ваница и така си и остана.

Та тази същата я правя всеки път за Нова година и както обещах онзи ден, когато стана дума за Ъпсурт-ните късмети, сега давам рецептата за баница.

Трябват ви:

1 пакет кори за баница (аз предпочитам тези на една известна българска марка, които правят и маргарин и името им е като хубаво женско име)

4 яйца

1 кофичка кисело мляко

1 чаена лъжичка сода

300-350 гр. сирене

1/3 ч.чаша олио

1 пакетче краве масло

Предварителни приготовления:

Преди да започнете със самото правене на баницата, си пригответе тава и я намажете обилно с олио – на дъното и по стените.

Какво се прави с продуктите:

В кофичката кисело мляко слагате лъжичка сода и малко разбърквате. Целта е да му оставите малко време, за да набухне от содата. През това време разбивате яйцата в голяма купа. Прибавяте киселото мляко, после натрошеното сирене и накрая олиото. Разбърквате добре. Разстилате корите за баница и започвате да нанасяте с голяма вилица от сместа върху кората. След нанасянето, завийте кората, навийте я на руло и го поставете в центъра на тавата. Всяка следваща кора навивайте покрай това руло до оформянето на цялата баница.

Печене:

За печенето – това зависи от вашата фурна, но моята е Раховец от древни години, затова аз я загрявам предварително на максимална температура. Ако вашата фурна е нормална, то включете я малко преди да сложите баницата в нея на 250 градуса и отдолу и отгоре. Но първо сложете баницата на най-долното ниво, за да се изпече добре.

При печенето наблюдавайте баницата. Ако е необходимо, от време на време я завъртайте, за да се изпече равномерно.

Веднага щом я извадите от фурната, грабвайте маслото и го намажете отгоре. Да, цялото пакетче. Едно време един готвач ми каза, че баница без масло не е никаква баница. Покрийте баницата с кърпа и я оставете „да си обиколи нивата“, както казваше баба, макар и да ставаше дума за питка.

Не я режете гореща, защото ще се смачка и ще бъде клисава. Оставете я да поизстине, после режете, чупете и хапвайте.

Колкото до късметите – по-добре ги сложете отгоре, а не в самата баница, но това е само съвет, вие си знаете къде и какви късмети да сложите.

Това е Div-ата Баница – Ваница. Да ви е вкусно!