„Великият Гетсби“ открива Кан

1
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Един от най-очакваните филми за годината – „Великият Гетсби“ – ще открие с версията си във формат 3D 66-ия Международен кинофестивал в Кан (festival-cannes.fr) на 15 май.

Филмът ще бъде показан извън конкурсната програма. Така амбициозният австралийски режисьор Баз Лурман отново има шанс да попадне във фокуса на внимание на най-доброто възможно за това място.

За втори път в историята на Кан фестивалът ще бъде открит с филм в 3-D формат след „В небето 3D“ на Пит Доктър“.

В същия ден филмът
ще излезе на екран във Франция, в почти цяла Европа, вкл. и в България.

Филмът е екранизация на „Великият Гетсби“ от Франсис Скот Фицджералд (1896-1940) – най-четения роман, написан от американец, през ХХ век.

В книгата е описана еуфоричната атмосфера, обхванала Източното крайбрежие на САЩ през 20-те години на миналия век – „ерата на джаза“.

В центъра на
повествованието е романтичната и трагична фигура на Джей Гетсби, загадачен милионер с неясно минало, който непрекъснато организира внушителни разюздани партита, а сърцето му копнее за отминала и вече несподелена любов.

В централните роли са Леонардо ди Каприо, който не идва често в Кан, и Кери Мълиган, а историята е видяна и разказана от приятеля Ник Карауей (в ролята Тоби Магуайър) (вижте трейлър).

Ролята на Гетсби през 1974 г. изпълни Робърт Редфорд, който си партнираше с Миа Фароу във филма на режисьора Джак Клейтън по сценарий на Франсис Форд Копола.

Другите екранизации са от 1926 г. на Хърбърт Бренън – ням филм от който няма запазени копия, от 1949 г.с режисьор Елиът Нюджънт, от 2000 г., режисиран от Робърт Марковиц, с Тоби Стивънс и Мира Сорвино.  Нито един от тези филми не е имал сериозен успех.

Баз Лурман призна в официално изявление, че е развълнуван и признателен,
защото преди 21 години в Кан, в основния конкурс, е бил показан
неговият първи филм Strictly Ballroom. Но и защото „съвсем близо, в
една вила в Сан Рафаел, Скот Фицджералд е написал най-проницателните и вълнуващи
епизоди от своя удивителен роман“.

Отличеният с „Оскар“ за костюми грандизоен проект на Лурман „Мулен руж“
откри фестивала в Кан през 2001 г.

„Великият Гетсби“ е първи негов филм след заснетия преди пет години „Австралия“ с Хю Джакман и Никол Кидман.

Фестивалът в Кан тази година е от 15 до 26 май, председател на журито е Стивън Спилбърг.