Великденски курабии

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Великденски курабии

от готварската книга на Radka Petrova

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

7 яйца
3 ч.ч. захар
1 ½ ч.ч. кисело мляко
3 амоняка
3 ванилии
1 бакпулвер
1 ½ ч.ч. топена мас
настъргана кора на един лимон
брашно колкото поеме за средно тесто
2-3 жълтъка за намазване
1 ч.ч. захар за поръсване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Амонячната сода се слага в киселото мляко и се чака да шупне на стайна температура. Пресятото брашно и бакпулвера се смесват и се изсипват в подходящ съд за месене. Оформя се кладенче в средата на брашното и в него се изсипват млякото с амонячната сода. Прибавят се мазнината, захарта, яйцата, настърганата кора на 1 лимон и ванилиите. Замесва се меко тесто, ако е необходимо може да се добави още малко брашно, така че тестото да не лепне и да е меко. Внимавайте да не сложите прекалено много брашно, защото тогава тестото става твърдо.

Взема се част от тестото и се разточва кора с дебелина 5 мм. След това се изрязват великденските курабии като се ползват формички или ако нямате може да използвате чаша. Нарязаните курабии се мажат с разбит жълтък и се поръсват със захар. Нареждат се в намазана с олио тава и се пекат около 20-30 минути във фурна на 160-180 градуса.

Продукти:
яйца, захар, кисело мляко, ванилия, бакпулвер, свинска мас, лимонова кора, брашно, яйца

Тагове:
Рецепти за Великден

Добави към любими рецепти
Разпечатай

Последни статии

Една порция зеленолистни зеленчуци дневно предпазва от деменция, показва ново изследване на учени от Чикаго.
още »

Смята се, че суровите зеленчуците са изключително полезни и затова не трябва да бъдат готвени. Но последно изследване показва, че някои зеленчуци все пак трябва да бъдат подложени на термична обработка, за да бъдат още по-добре усвоени.
още »

Намаляването на консумираното месо може да се окаже ключ към дълъг живот. Хранителният режим, богат предимно на плодове и зеленчуци, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт.
още »