Бизнес етикет и маниери на работното място

1
Добави коментар
levelsup
levelsup

Спазването на бизнес етикета и добрите маниери на работното място всъщност е синоним на степента на професионализъм за конкретната фирма. Служителите, работещи с клиенти са точно тези, за които спазването на бизнес етикета е от особено значение. Бъдещите партньори ще формират възприятията си за фирмата именно въз основа на поведението и професионализма на тези служители. Ето защо, много фирми изпращат персонала, обслужващ клиенти на специализирани курсове, акцентиращи върху бизнес етикета.

Значение

Неспазването на бизнес етикета и лошите маниери на работното място могат да бъдат сериозна пречка за успеха на бизнеса. Правенето на пари и спечелването уважението на другите става по-лесно за тези, които знаят как да общуват с хората. Необходими са не само подходящи обноски в традиционния смисъл на думата, но също така и умения за добри маниери при общуване чрез други електронни платформи, които са актуални днес. Правилното използване на тези инструменти може да увеличи производителността, както и да представи вашата фирма в добра светлина. От друга страна, неправилната употреба може да доведе до лошо взаимодействие с клиенти и партньори, а оттам и до намаляване на приходите.

Традиционните форми

Традиционният етикет се състои в това, да знаете как да се държите в различни ситуации, включително и как да поздравявате началници и подчинени, как да проведете бизнес среща, как да се обличате подходящо за различни събития, добрите маниери по време на хранене  и така нататък. Всеки служител трябва да се грижи за собствения си имидж и винаги да изглежда добре поддържан, когато е в обществото.

Свързани теми: Бизнес етикет – първо впечатление

Технологични форми

Става дума за електронна поща, мобилни телефони  и интернет, като всички тези средства трябва да се използват от служителите също по един възпитан и професионален начин. Имейлите трябва да бъдат кратки и ясни, необходимо е да се отговаря на входящите имейли вежливо, както и да се изпраща информация по електронната поща само на тези хора, които наистина имат нужда от нея.

По време на провеждане на бизнес срещи не трябва да се водят разговори по личните мобилни телефони или под каквато и да е друга форма, демонстрираща неуважение към събеседника. Така например, неучтиво е да си пишете с приятели в скайп, докато клиентът или партньорът ви чака. Социалните мрежи в интернет могат да се използват от фирмите по много начини, но при тях положението е същото – когато се използват по неподходящ начин от работниците и служителите на дадена фирма, това може да доведе до загуби за бизнеса /по най-различни начини/. Предприятията следва да прилагат социална медийна политика и да запознават всичките си служители с тази политика още при назначаването им.

Обучение

Много компании предлагат обучение по бизнес етикет, включително комуникации, облекло, работа в мрежа, международен бизнес етикет и така нататък. Също така, собствениците на фирми могат да закупят и материали за самообучение. Най-важен обаче си остава личният пример на висшестоящия.