Сладкиш с кисел от кайсии

1
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

Начало » Десерти » Рецепти за Сладкиши » рецепта Сладкиш с кисел от кайсии

Сладкиш с кисел от кайсии

от готварската книга на Илияна Димова

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

за блата:
4 белтъка
1 цяло яйце
3 суп.лъж. кристална захар
3 суп.лъж.пудра захар
2 ванилии
1 суп.лъж. десертно нишесте (използвам с вкус ванилия)
1 бакпулвер
брашно за пандишпанено тесто

продукти за кисела:
1 компот от кайсии
2-3 суп.лъж. десертно нишесте

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Разбиваме белтъците на твърда пяна. Добавяме първо кристалната захар, а след това и пудрата захар с непрекъснато разбиване. След като станат на твърд сняг, добавяме 1 яйце, 2 ванилии, 1 суп. лъжица десертно нишесте, смесено с бакпулвер. Разбиваме внимателно и добавяме брашно до получаване на пандишпанено тесто. Изсипваме в по-малка правоъгълна тавичка, постлана с намазана с масло хартия. Изпичаме блата.

Когато стане готов, изваждаме и махаме хартията. Разрязваме на две части. Сиропираме с малко от сока на компота, а останалия сок и плодовете пасираме и слагаме да заври. Сгъстяваме с размито в малко вода десертно нишесте. Намазваме едната част от блата с кисела, покриваме с другата половина от блата и поливаме с останалия кисел. При поднасяне украсяваме с плодове. Ако е повече течността за кисела може да добавим още нишесте за сгъстяване.

Жълтъците, които остават използваме за приготвяне на сладки, като добявяме около 100 г. краве масло, 4-5 суп.лъж. пудра захар, канела, ванилия. Замесваме тесто с брашно колкото поеме, разточваме, изрязваме бисквитки, изпичаме и след изстиване слепваме с мармалад. Поръсваме с пудра захар

Продукти:
яйца, захар, пудра захар, ванилия, десертно нишесте, бакпулвер, брашно, компот от кайсии

Добави към любими рецепти
Разпечатай

Последни статии

Една порция зеленолистни зеленчуци дневно предпазва от деменция, показва ново изследване на учени от Чикаго.
още »

Смята се, че суровите зеленчуците са изключително полезни и затова не трябва да бъдат готвени. Но последно изследване показва, че някои зеленчуци все пак трябва да бъдат подложени на термична обработка, за да бъдат още по-добре усвоени.
още »

Намаляването на консумираното месо може да се окаже ключ към дълъг живот. Хранителният режим, богат предимно на плодове и зеленчуци, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт.
още »