8 географски факта за Европа – тема за Европа – Idi.bg

47
Добави коментар
tao
tao

 

 

Европа е континент с изключително разнообразна география и фактите, свързани с нея също представляват интересна колекция. Всяка страна на континента би могла да допринесе с някой любопитен географски факт, тъй като релефът се променя драстично на сравнително малки разстояния за разлика от други континенти. Ето и няколко географски факта за Европа:

Най-високата планина

 

 

Когато става дума за географски факти относно Европа и по-специално за планините на континента, повечето хора биха предположили, че на върха на класацията би стоял Мон Блан или Матерхорн. Всъщност, най-високата планина се намира в Казахстан и се нарича Хан Тенгри. Върхът се издига на 7010 м и е разположен на границата между Киргизтан и Казакстан (на 7 км западно от границата с Китай). Хан Тенгри е един от най-красивите върхове в света – представлява една почти перфектна пирамида с остри гребени, които са покрити със сняг и лед. В превод името на върха означава „Господарят на ветровете“ или „Властелинът на небесата“.

Най-голямото езеро

 

 

От десетте най-големи езера в Европа, 6 се намират в Русия. Най-голямото се нарича Ладога, намира се близо до Санкт Петербург и площта му е 18 130 кв.км. Ладога е 14-тото по площ езеро в света, а в Русия се намира и най-дълбокото езеро в света – Байкал.

Най-дългата река

 

 

Най-дългата и голяма река в Европа е Волга. Тя протича през централната част на Русия, а дължината й е 3691 км. Волга извира от Валдайското възвишение (на височина 228 м) и се влива в Каспийско море. Водосборният басейн на реката е най-голямата безотточна област в света (това означава, че не се оттича към Световния океан).

Най-високият водопад

 

 

Kimmel Falls е най-високият водопад в Европа, а също така се нарежда на 5-то място в света. Намира се в национален парк Hohe Tauen и представлява една от най-посещаваните природни забележителности в Австрия. Всъщност можете да стигнете доста близо до водопада, като това е възможно благодарение на добре поддържаната и обезопасена екопътека, която води до него.

Най-дългият плаж

 

 

В Европа има многобройни прекрасни плажове, така че е напълно в реда на нещата те да бъдат включени в географските факти, посветени на „стария континент“. Най-дългият плаж се намира във Франция и се нарича Le Baule-Escoublac. Дължината му е 12 км, а освен на красотата му, можете да се насладите и на древното градче, което се намира в близост.

 

 

Най-дълбоката пещера

 

 

Тази титла носи Gouffre Mirolda във Франция. Тя се намира в близост до границите с Италия и Швейцария (Савойски Алпи, близо до село Samoens), а дълбочината й е цели 1733 метра. Gouffre Mirolda е и третата най-дълбока пещера в света след Крубера и Илюзия- Меженного-Снежная (и двете в Грузия).

Най-високият вулкан

 

 

Етна е най-високият вулкан на континента. Той се намира в североизточната част на остров Сицилия в Средиземно море и се издига на 3323м. Възрастта му е около 300 000 години, а по склоновете му има над 200 кратера. Етна е около два пъти по-голям от Везувий и е един от най-активните вулкани в света.

Най-големият глетчер

 

 

След като вече ви разказахме за вулканите и огъня, няма да е редно да пропуснем и леда в географските факти на тема Европа. На територията на страните в Европа има изненадващо много глетчери – в Исландия, Норвегия, Франция, Швейцария, Австрия и Германия. Оказва се, че е проблем да се излъчи победител в класацията за най-голям глетчер, тъй като понятието е отворено за интерпретации. „Най-голям“ може да се измерва като дължина, дълбочина и ширина, а освен това глетчерите могат да се променят доста драстично за кратък период от време. Учените са постигнали някакъв консенсус по въпроса и титлата отива при Ватнайокул в Исландия. Той е сред най-големите ледници в света, като площта му покрива почти 9000 кв.км.

 

 

 

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 2395 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност