Какво причинява умората?

6
Добави коментар
boreca6
boreca6

Какво причинява умората?

health.bg
14-03-2013

Колкото и очевидно да изглежда, основната причина за умората е недостигът на сън.

Когато сте недоспали, губите концентрация и може да навредите на здравето си. За да се чувствате добре, трябва да спите поне 7-8 часа на денонощие.

Лягайте си по едно и също време, избягвайте разсейващите фактори в леглото – телевизор, телефон, компютър….Ако не можете да заспите, въпреки че се чувствате уморени, вероятно имате някакъв проблем. Консултирайте се с лекар.

Друга причина за чувството на умора е сънната апнея. Тя нарушава качеството на съня. Дори да смятате, че сте получили достатъчно сън, всъщност не е така, защото не е бил спокоен и дълбок. Отслабнете, ако имате наднормено тегло, откажете цигарите и се консултирайте със специалист, ако се съмнявате, че хъркането ви е повече от дразнещ навик.

Липсата на достатъчна енергия кара организма да се чувства уморен. Ако хапвате малко и недостатъчно питателна храна, тогава ще се чувствате все уморени. Балансираната диета помага за регулиране на енергийните потоци и контрола на захарта. Хапвайте протеини и комплексни въглехидрати, за да избегнете умората.

Анемията е друг причинител на умора. Съмненията за анемия могат да бъдат потвърдени чрез кръвни изследвания. Не си правете експерименти с разни добавки, преди да сте установили дали имате липса на червени кръвни клетки.

Депресията също причинява чувство на умора. Тя не е само емоционално състояние, засяга всички системи и може да доведе до главоболие, загуба на апетит, лошо настроение и т.н.  

Проблемите с щитовидната жлеза са сред причините за умора. Тази жлеза контролира метаболизма – обработката на храната и превръщането й в енергия. Ако там има проблем, съответно и спадовете в енергийните нива не закъсняват. Направете си някои изследвания, за да отхвърлите или потвърдите наличието на проблем.

Знаете ли, че и кафето може да предизвика умора. Правилно прочетохте – ако прекалите с кофеина, организмът ще започне да работи на високи обороти, които да доведат до бързо спадане на енергията.

Умората има много причинители – диабет, скрита уринарна инфекция, дехидратация, сърдечно заболяване, хранителни алергии. За да откриете защо се чувствате уморени, трябва да поговорите с вашия лекар. Така ще изключите причините, свързани със заболяване.

бутони за социални мрежи