Д-р Тодор Широв: Усложненията от грипа могат да бъдат фатални!

1
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Д-р Тодор Широв е главен асистент в Катедра “Ушни, носни и гърлени болести”, отоневрология, към Медицинския университет в София. Има над 33 години стаж в Университетската болница “Царица Йоанна-ИСУЛ”. Специализирал е в Холандия и Чехия, член е на Научното дружество по отоларингология в България. От 30 години преподава на студенти и специализиращи лекари. Има над 40 научни публикации у нас и в чужбина. Ето какво разказа експертът за усложненията от грипа.

-Д-р Широв, тази зима грипът изглежда ни пощади, епидемията не взе обезпокоителни размери, да бъдем ли вече по-спокойни?
– Да не избързваме, самоуспокоението не е полезно. Вашите читатели знаят, че грипът попада в групата на острите респираторни инфекции, предавани от вируси, които са доста изменчиви. Важно е всяка година навреме да се прогнозират циркулиращите щамове, за да се изработят актуални ваксини. Ще припомня още, че при вирусните инфекции влошаването на здравето е бързо: треска, болки в ставите, в мускулите и в очните ябълки, температура, разбитост, умора. Първите 3-4 дни са най-трудни, после следва подобрение. Ако заболяването не протича по този сценарий и остане продължително, трябва да се обърнете към лекар-специалист. Особено ако става дума за деца, за възрастни или хронично болни хора. Грипът може да бъде невинно, но и животозастрашаващо заболяване.

– Какви са най-честите и най-опасни усложнения след прекаран грип?
– Опасните усложнения след грип са много и с различна степен на риск за пациента. След грип може да последва възпаление на белите дробове – бронхопневмония. Може да бъде увредена сърдечната дейност – вирусно възпаление на сърцето и обвивката му. Познати са случаи на т.нар. внезапна смърт, когато вирусът поразява сърцето и човек може да умре за часове. Освен това нерядко грипът причинява усложнения в мозъка и нервната система на човека – вирусни менингити, енцефалити. Симптомите са тежко главоболие, скованост във врата, повръщане, което не води до облекчение. Затова моят съвет е: търсете веднага компетентна лекарска помощ и своевременно лечение!

Но има и други последствия от грипа, които – без да са фатални – застрашават качеството ни на живот. Те засягат някои сетивни органи – вирусите имат афинитет към нервните клетки и могат да увредят слуха и обонянието ни. Много често в хода на вирусната инфекция на човек например му заглъхват или “пищят” ушите. Личните лекари обикновено успокояват: “Като ти мине грипът, ще се оправиш.” А в такива случаи може да става дума за засегнат слухов нерв и ако не вземеш бързи и компетентни мерки, глухотата остава трайна. Важно е да се реагира навреме, в първите 4-5 дни след симптомите. Увреждането се установява единствено от УНГ-специалист или отоневролог чрез аудиограма – тя най-точно указва какво е увредено: средното ухо или нервът. Лечението след това е доста ефективно и слухът се възстановява.

По същия механизъм става и изчезването на обонянието при грипна инфекция. Личният лекар пак успокоява: “Ще се оправиш, като ти отшуми хремата”. Посещението и в този случай при УНГ-лекар е задължително, при това отново в първите 4-5 дни от оплакванията. Такива усложнения могат да настъпят и след други вирусни заболявания – паротит, дребна шарка – и ако детето ви се оплаква, че му пищи ухото или трудно разпознава миризми, не се бавете и потърсете специалист.

– С какъв съвет още можем да бъдем полезни на хората?
– Категорично не препоръчвам самолечение и произволно вземане на антибиотици, особено при вирусни инфекции. Хората в рисковите групи: деца, възрастни и хронично болни, да си правят редовно противовирусни ваксини след консултации с лекар, който познава състоянието им. Позволявам си и един съвет към личните лекари: да не успокояват излишно пациентите си, да ги изпращат навреме за консултации към съответните специалисти още в първите дни от появата на болестните симптоми. Само така можем да си бъдем взаимно и успешно полезни.

Тодор Николов