Марин Райков е новият служебен премиер на България

1
Добави коментар
yApple

Марин Райков е новият служебен премиер на България и министър на външните работи.

Марин Райков е новият служебен премиер на България

Това съобщи президентът Росен Плевнелиев. От утре България за трети път в демократичната си история ще бъде управлявана от служебно правителство. „В трудните моменти служебните правителства са били тези, които са успокоявали нацията, вярвам, че и сега ще бъде така“, заяви Плевнелиев.

„Социалната криза, базирана на ниски доходи и висока безработица прерасна в политическа криза с оставката на правителството и в парламентарна криза с невъзможността на 41-ото НС да излъчи правителство и да продължи да работи. Търсих подкрепа за решаване на кризата в рамките на НС и правителството но без успех. Направих 4 кръга от консултации. След оставката на правителството свиках и КСНС, които показаха изчерпан лимит на доверие в настоящото НС, заяви Плевнелиев и допълни, че е останал последният ход – предсрочни избори.

Спазвам стриктно Конституцията и посочените в нея срокове. От утре назначавам служебно правителство, разпускам НС на 15 март и насрочвам избори за 12 май. Посочих тази дата за да не натоварим светлите празници Цветница и Великден с политически страсти. Не съм допускал влияние от никого при формирането на служебния кабинет“, подчерта президентът.

Вярвам, че служебният премиер на България трябва да е добър дипломат, да чуе всеки, но и да бъде чут, да бъде разумен, компетентен, да бъде наясно със ситуацията в България, региона, Европа и света, да защити българските интереси в Брюксел. Моят избор е българският посланик в Париж Марин Райков. Той ще бъде премиер и министър на външните работи.

За вицепремиери посочих три млади жени – единият ще отговаря за икономическото развитие, вторият за социалните политики, третият за еврофондовете.

В МВР ще има министър жена, тя е и генерал с дългогодишен опит в системата. Първо мислех Владо Пенев да назнача за министър на вътрешните работи, но вярвам, че той ще се справи много по-добре в МК.

За министър на финансите назначавам отличен макроикономист. Всеки от министрите е безспорен професионалист в своята област. Това бе много важно за мен. Всеки един от тях е започнал от редник, от инженер от учител, от доктор и е доказал сам себе си, заяви Плевнелиев.

Марин Райков е роден на 17 декември 1960 г. във Вашингтон, САЩ. Той е син на дипломата от кариерата Райко Николов, който е бил посланик на НРБ в редица страни.

През 1984 г. Райков завършва Международни отношения в Икономическия университет в София. Неговата професионална кариера в МВнР започва през 1987 г. в отдел „Страни от Югоизточна Европа“.

В периода 1992-1995 изпълнява длъжността първи секретар в българското посолство в Белград. След изтичането на мандата му работи по направление „Права на човека“ и е заместник-постоянен представител на България в Съвета на Европа в Страсбург.

През 1998 младият Райков влиза за пръв път в политиката и става заместник-министър на външните работи в правителството на ОДС на министър-председателя Иван Костов. Той се занимава с балканските страни във важен момент от най-новата история на полуострова – войната на НАТО срещу вече несъществуваща Югославия заради гоненията срещу косовските албанци, организирани от режима на сръбския диктатор Слободан Милошевич. След края на управлението на ОДС Райков заминава за посланик в Париж, а също така представлява България в ЮНЕСКО и в Постоянния съвет по Франкофонията.

През 2009 година Райков отново се завръща в политиката, този път той става заместник-външен министър в правителството на ГЕРБ. „Впоследствие съм се старал да бъда полезен. Вярвам, че хората с европейска ориентация следва да дадат на премиера Борисов възможност да постигне нещо добро за страната“, заявява тогава Райков. След като остава на поста заместник-външен министър около 2 години Райков за втори път става посланик в Париж.

Освен дипломат той също така е преподавател по „Дипломатическа практика“ в НБУ, член на Съюза на българските журналисти и на Българската асоциация по международно право. Владее френски, английски и руски. Женен, с две деца.

Марин Райков ще оглави третият служебен кабинет след промените през 1989 г. Той беше сформиран след оставката на премиера Бойко Борисов на 20 февруари, свален след масови бунтове в страната срещу бедността, корупцията и лошото управление на правителството на ГЕРБ. Основната цел на служебното правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев, е провеждането на честни предсрочни избори, които ще се състоят на 12 май. /БГНЕС