GEO: Завръщането на овчарите

1
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

>
Човек и култура
>
Завръщането на овчарите

Завръщането на овчарите

© Getty Images

Една професия, която до скоро се считаше за изчезваща, в Италия отново е на мода – тази на овчаря.

Кризата e донесла нова модна професия в Италия: по данни на сдружението на селяните „Coldiretti” около 3000 италианци под 35-годишна възраст са започнали работа като овчари.

Някои от тях продължават професията на родителите си, докато други съзнателно са предпочели да отидат там, където тревата е по-зелена. В страната една трета от младежите между 15 и 24 години са безработни; сред завършващите висше образование този процент е 19.

Възторг и съмнения

Сдружението „Coldiretti” приветства тенденцията като подмладяване на една много стара и отиваща си професия. Това, смятат те, ще проправи път за новата икономика на пасищното животновъдство. В Италия годишно се произвеждат над 60 милиона килограма овче сирене. Но кой има полза от това?

– Разнообразието на видовете, тъй като овчарите осигуряват оцеляването на редки раси, като прочутата с качеството на вълната си овца от порода соправисана.

– В социално-културен аспект тази тенденция допринася за процеса на „прекъсване на пъпната връв“: младежите са по пасищата, вместо у дома при мама. Близо половината от италианските мъже между 24 и 35 години живеят у дома.

Автор GEO