Всичко за създаването на нов файл във Photoshop Cs3

15
Добави коментар
timokvet
timokvet

За да се научите да работите с Photoshop, първо трябва да знаете как се създава нов файл.
В този урок ще научите именно това.
Ако искате да направите някакво изображение във Photoshop, е необходимо да създадете нов файл. За целта отворете програмата Photoshop. От менюто, разположено в горната част, изберете File, след това от падащото меню изберете New.

В дясната страна на падащите менюта ще видите т. нар. горещи бутони. Те позволяват изпълнението на дадена команда с помощта на клавишни комбинации. Например, ако искате да отворите нов файл натиснете от клавиатурата Ctrl+N. След като се запознаете добре със средата, тези клавишни комбинации ще се окажат много полезни в процеса на Вашата работа.

След като вече сте избрали File->New, ще се отвори диалогов прозорец с настройки.

Сега ще обърнем внимание на всяка една от тях.

В полето Name се въвежда име на документа.

От менюто Preset се избира размер за документа.
Изберете най-удачния за Вас вариант, така че да съответства на размера на изходния файл. Например, ако искате да направите изображение, което да бъде отпечатано на 4×6 инчова снимка, изберете Photo. Ако сте избрали Custom,

в числовите полета Width и Height въведете желаната от Вас широчина и височина.
Например ако искате да създадете уеб банер, трябва да въведете за Width – 468, а за Height – 60, защото стандартният размер на един уеб банер е 468×60 пиксела.

В полето Resolutin се задава колко да бъде разделителната способност.
При работа с растерни изображения, разделителната способност е едно от най-важните понятия.
Разделителната способност е броят на елементите на изображението (pixels) в единица дължина (inch) и се изразява с мярката пиксели на инч (pixels per inch, ppi).
С увеличаване на разделителната способност качеството се увеличава.
72 pixels/inch – това е стандартната резолюция на изображенията, които ще бъдат разглеждани на компютър.
300 pixels/inch – тази резолюция се използва, когато искате да постигнете високо качество на изображението при отпечатване.

От менюто Color Mode можете да изберете цветови режим за изображението.
Изберете RGB Color, ако създавате цветно изображение за показване на екран, CMYK Color – за изображения, които ще се отпечатват, Gray-scale – за сиво, полутоново изображение, Bitmap – за черно-бяло изображение.
RGB е съкращение от Red(червен), Green(зелен), Blue(син). Този режим произлиза от адитивния (събирателния) метод за получаване на цветове, при който червената, зелената и синята светлини се проектират (събират) върху едно и също петно на бял екран. При равна интензивност на всички светлини се получава бял цвят. Чрез вариране на интензивността на всяка от светлините могат да се получат широк диапазон цветове. Във Photoshop на всеки от трите основни цвята (R, G, B ) съответства отделен канал (място за съхранение на цветова информация).
CMYK е съкращение на Cyan, Magenta, Yellow, Black, т.е. цветовете на мастилата, ползвани при стандартния четирицветен печат. Печатът с мастила ползва субстрактивния метод за получаване на цветове (т.е. с „изваждане“ на части от бялата светлина). Колкото повече мастило е поставено върху бялата повърхност за печат, толкова по-тъмен е резултатния цвят. Колкото по-малко мастило се добавя, толкова по-светъл е резултатът.
Файловете в цветови режим Grayscale се използват за изображения в сивата гама. Предимство на работата в Grayscale е възможноста да се коригират едноцветни изображения, без големи файлове или усложнения от няколко цветови канала.
Файловите в цветови режим Bitmap са най-простите от всички. Пикселите тук са черни или бели – без сиви или други полутонове.

Важно е да се определи и цветовата дълбочина на изображението (bit depth). Това е броят битове, определени за описване на цвета на всеки пиксел. 1 бит информация осигурява две възможни стойности (например черен/бял), а 8 бита – 256. Така за представянето на черно-бяло изображение е достатъчен по 1 бит за всеки пиксел(бял или черен). Пълноцветно изображение, кодирано по RGB цветови модел, се нуждае от по 8 бита за всеки основен цвят.
Когато използвате 16 или 32 битов цвят, много от функциите във Photoshop CS3 може да са неактивни, защото са съвместими само с 8 битов цвят.

В секцията Background Contents можете да определите какво да бъде съдържанието на фоновия слой.
Можете да изберете White, така задавате бял фон.
Чрез Background Color задавате цвят, който сте избрали предварително от палитрата Color.

Това става като кликнете върху бялото квадратче, разположено на заден план. Ще се появи прозорец, където можете да изберете желания от Вас цвят. След това изберете File->New и за Background contents изберете Background Color. Така ще създадете файл с фон – цвета, който избрахте.
Можете да изберете и Transperent за прозрачен фон. Този вариант е подходящ за създаване на изображения, които впоследствие ще сейфате като Gif или Png файлове.

Ако урокът ви допада, споделете го в Twitter и Facebook или го запазете в Delicious.

Урокът е добавен от: merili
Източник: http://freeonlineclasses.net/

Трябва да има повече такива уроци за тези койтосега се запознават с Фотошоп!Благодаря!!!

Поздравления и благодарности, наистина много полезен урок!

За тези които от скоро се занимават с Фотошоп има цял раздел – Основни техники
а иначе урока е много полезен 🙂

Как се избира цвят? Къде ли не натиснах, но нищо не се получава.

Защо е палитрата горе вдясно, щом с кликане върху нея не се сменя цвета?