А вие обичате ли да белите семки?

2
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Голямо удоволствие – вечер със слънчогледови семки пред телевизора, нали? !

Да правите това вкъщи е абсолютно законно. Но има страни, в които това занятие е забранено със закон. Преди няколко години Румъния, например, официално забрани люпенето на семки по улиците.

Из столицата Букурещ дори се появиха билбордове, които насърчаваха гражданите да не замърсяват с обелки града си.

В Букурещ законът успя, но в румънските села тази идея се оказа фантастично нереална.

През 2002 година подобен закон прокара и Владимир Путин. На територията на Владивосток бе забранена продажбата на слънчогледово семе.

Да люпиш слънчоглед, докато разговаряш с някой, пък се счита за проява на лош вкус в мюсюлманските страни.

Но има и противоположни примери. В годините на перестройката в Ереван, например, бе открито в кино, където освен с тютюнопушенето на киноманиаците бе изрично позволено да „цъкат“ семки.

Минусите на слънчогледовата страст:

– Когато люпите слънчогледови семки, повреждате емайл на зъбите си. Постоянното белене на семките се отразява на зъбния емайл, което в последствие води до появата на кариес.

– Висококалоричен продукт са. В 100 грама се съдържат 520 ккал. Това е равно на 200 грама хляб, към 100 шоколад, към 200 г свинска пържола.

Изключвайки тези два факта, слънчогледовите семки са полезен хранителен продукт. Съдържат витамин Е (предпазва от образуване на преждевременни бръчки и от сърдечни пристъпи).

Витамин А е (необходим на кожата и за доброто зрение, витамини от група В (влияят срещу депресивни състояния и безсъние), витамин D (важен за здравината на костите и усвояването на калция от организма).

Цинкът (важен на свежия вид на лицето, здравата коса и нокти и добър имунитет), магнезий (полезен за сърцето и нервната система, има отношение към образуването на мускулите).