Мастните плаки по кръвоносните съдове

7
Добави коментар
svettonchev
svettonchev

прегледана 668 пъти | добавена на 18.03.2013 г.

Този въпрос занимава учените от цял свят вече десетелетия. Част е от актуалната тема за борбата с атеросклерозата. Заболяванията, които я предизвикават, засягат сърдечносъдовата система и причиняват инвалидност и висока смъртност. Най-тежки са сърдечният инфаркт и мозъчният инсулт. Те са предизвикани от мастни натрупвания в кръвоносните съдове(артериите), образуват плаки, които стесняват съда или го запушват. До 80-те години на двайсети век науката смяташе, че атеросклерозата е необратима. След въвеждането на нови диагностични и лабораторни методи в медицината това становище се промени.

Снимка: Nutdanai Apikhomboonwaroot / FreeDigitalPhotos.net

Още не е открито лекарство за радикално почистване на мастните плаки по съдовете, но са направени много проучвания върху голям брой пациенти в целия свят с оптимистични резултати. В основата им е използването на лекарства, които намаляват повишения холестерол и неговите съставки в кръвта, тъй като категорично е проучена връзката между повишения холестерол и сърдечносъдовите заболявания. Тези лекарства са от групата на статините. Повече от 15 големи проучвания в последните години показват, че плаките по съдовете на приемащи статини, ако не намаляват значително, то поне не нарастват след продължително (над една година) лечение.  За измереването им се използва предимно контрастно изследване на съдовете(агнографи). Ефектът от въздействието на статините върху холестерола и мастните натрупвания се подкрепя и от факта, че рискът от нови сърдечносъдови инцеденти при болни с прекаран сърдечен инфаркт, със стабилна или нестабилна стенокардия се намалява категорично между 16 и 34%.

Колкото и оптимистични да са резултатите от лечението на заболяванията и съдовите промени, най-важната стъпка в живота на всеки човек е профилактиката и изпреварване на натрупването на мазнини в съдовете. Това означава ежегоден лекарски контрол при здрави хора, с измерване на кръвното налягане, нивото на холестерола и неговите съставки, на кръвната захар. Спирането на цигарите, всекидневното движение, лечението на високото кръвно налягане, на захарния диабет и на повишения холестерол със специална, предписана от лекаря диета и при необходимост с подходящи лекарства, са в основата на предпазването от сърдечносъдови заболявания.

Етикети

сърдечно съдова система, сърдечносъдова система, стенокардия, статини, холестерол, инфарк, инсулт, хипертония, високо кръвно налягане,