Бареков: Blizoo ни рекетира | TemaDaily.bg – Темите на деня

2
Добави коментар
temadaily
temadaily

Бареков: Blizoo ни рекетира
Ние сме жертва, кабелният монополист ни нападна в гръб, оплака се шефът на TV7

18 Март 2013 15:33
0

принтирай

|

текст

TV7 и групата канали днес бяха едностранно изключени от кабелния оператор Blizoo. Това е едностранен акт, който по същество представлява рекет срещу нашата телевизионна група, се заявява в писмо до медиите на Николай Бареков. „През последните месеци имаше опит от наша страна да се водят преговори за такса, платима върху реалния брой техни абонати. Вместо преговори, кабелният оператор предпочете да постави ултиматум, който ако не приемем, да изключи нашите програми от достъп до своите абонати. Арогантността срещу нас стигна до там от Blizoo да ни предложат дори оферта да откупят само мачовете от българското футболно първенство, които излъчваме в нашия ефир. TV7 и групата канали бяхме третирани като амбулантен търговец, които продава програмите си на парче.

Единственото, което искахме, е постигане на справедлива пазарна цена за нашите телевизионни програми, в които наистина инвестираме много средства, труд и човешки талант. Бяхме брутално нападнати, буквално в гръб, от кабелния монополист и държим да се знае, че в случая ни беше отредена ролята на жетвата, която трябва да се предаде или безропотно да приеме съдбата си.

Няма да се поддадем на този безпрецедентен натиск и ще се борим докрай, за да заслужим доверието на нашите зрители. През последните месеци телевизиите ни се радват на безпрецедентна популярност и очевидно това даде повод да се действа така срещу нас. Важното е да се знае, че от Blizoo нарушиха всякакви пазарни и икономически принципи в опита си да придобият нашите програми почти без пари, за да могат да трупат печалби на гърба на своите абонати“, се заявява в писмото на Николай Бареков, изпълнителен директор на TV7, NEWS7 и SUPER7.

Програмите ТВ7, Супер7 и News7 (доскоро ББТ) ще бъдат спрени в мрежата на „Близу“ в следващите няколко дни, съобщиха от кабелния оператор. „Въпреки усилията ни, не успяхме да постигнем споразумение с ТВ7 и по закон сме задължени да преустановим излъчването на програмите. Супер7 и News7 ще бъдат спрени в понеделник, 18 март 2013 г. в 12:00 ч. ТВ7 поискаха многократно по-висока цена за излъчването на ТВ7 и Супер7, превишаваща цената за 2012 г. десетки пъти. Подобно увеличение е в пъти повече от приетите норми за индустрията и би довело до увеличение на цените към клиентите на „Близу“, заявяват от кабелния оператор.

„Близу“ се съгласи на четирикратно увеличение на таксите, но тази оферта не беше приета от ТВ7. За да не се наложи да увеличим цените за телевизия, „Близу“ е принуден да спре излъчването на каналите. Отделно, ТВ7 отказват да ни предложат договор за News7. По закон сме задължени да не излъчваме програми без договор и затова преустановяваме излъчването на всички програми на ТВ7. Преговорите продължават и се надяваме да подновим излъчването на каналите на ТВ7 в най-скоро време. ТВ7 е безплатна ефирна телевизия, а вие твърдите, че искат увеличение? Точно в това е парадоксът, те искат от нас като кабелен оператор да плащаме непосилна цена, а предлагат програмата безплатно по ефир.

Защо другите оператори продължават да излъчват програмите? Не можем да коментираме търговските отношения на ТВ7 с други оператори. Ако заплатим желаните такси на ТВ7 ще трябва да вдигнем цените към клиентите на „Близу“. Уверяваме ви, че търсим решение различно от повишаване на цените. Как го правят другите оператори е трудно за нас да коментираме, но е икономически невъзможно да се спазват законите в страната и да се поддържат ниските цени на телевизията към крайни клиенти при подобни драстични увеличения от страна на телевизиите. „Близу“ е отговорна и прозрачна компания, която спазва законите“, заявяват от кабелния оператор.

 

източник: БГНЕС

Тагове: Tv7 Blizoo кабелен оператор ефирна телевизия