Дом във френски стил

1
Добави коментар

Домът във френски стил съчетава най-доброто от минали епохи и съвременни тенденции в обзавеждането. Домът във френски стил е уютен, стилен и оригинален, тъй като отразява само вашите идеи и виждания за домашен интериор.

Защо френският стил е предпочитан за декорация на дома?
Френският стил за декорация е обширно понятие, тъй като има различни проявления. Някои си падат по неговите винтидж изяви, други залитат по провансалските му наклонности, а трети харесват магията на износения или така наречен „опърпан“ шик. Истината обаче е, че френският стил за дома има характер.

В него ще откриете сантиментални и ценни находки, които биха се комбинирали успешно с новаторски, дизайнерски решения. А „съкровищата“ никнат на най-неочаквани места – пазари за използвани стоки, антиквариати, гаражни разпродажби и дори на тавана или в килера.

Хубавото на френският стил е, че в повечето случаи излиза по-евтино от останалите варианти за декорация на дома, тъй като насърчава реставрацията на мебели, използването на стари вещи, променяйки единствено функцията им или просто като бъдат освежени. Трябва обаче да имате търпение – находките идват с времето, а не на куп от магазина.

Накрая получавате дом със собствен облик, съчетал чарът на миналото и функционалността на настоящето, носещ уют и чувство за приемственост.

Цветове и десени във френския стил

Има много варианти за това в какъв цвят да обагрите вашият дом във френски стил. Вариант 1 е да използвате само един водещ цвят за стените и мебелите или за завесите и декорацията. Може да избирате между сини отенъци (аква, синьо-сиво), нюанси на червеното (особено харесван е черешовият цвят), прасковено, лавандулово, мръсно бяло или цвят слонова кост.

Вариант 2 е да харесате един доминиращ цвят и друг, който да го допълва, но без да го измества от трона му. Например съчетанието от сини и зелени багри, от пясъчни тонове с небесносиньо или от млечнобяло със сиво.

Подходящи за френския стил са и някои комбинации, най-популярните от които са триото червено-кафяво-бяло, сиво-бяло-синьо или цветовете от френския трибагреник – червено-синьо-бяло.

Характерни за този стил на обзавеждане са флоралните мотиви, които могат да са навсякъде из къщата. Вписват се също орнаменти от морското дъно и карирани десени в типичните за стила цветове. Може да избирате между това да обзаведете дома си с декорация в подобни мотиви или да го облепите с такива тапети.

Идеи за дом във френски стил

В спалнята

Обзаведете спалнята с голямо легло с метална рамка или с дървена табла. Огледайте се за ретро шкаф, който да комбинирате с красиво огледало. Ефектът на износеност може да се получи и с подходяща техника на боядисване. Наредете отгоре любимите си парфюми и дървена кутия за бижута, която може да разнообразите с декупаж.

Пред леглото сложете дървена ракла, в която да държите завивките. Ако искате да внесете нещо от съвремието, купете си модерна нощна лампа. За по-дръзките, вместо гардероб, използвате стар бюфет, който да боядисате в характерни за стила цветове и десени и да напълните с дрехи, чанти и обувки.

В банята

Френска баня в зелено и синьо би изглеждала чудесно във всеки дом. Допълнете визията й като сложите мивка във формата на купа, имитирайки старовремските бани. Течният сапун сложете в стъклена или керамична бутилка – продават се в по-големите магазини със стоки за дома. И тук не забравяйте огледалото в красива рамка.

В хола и трапезарията

Тук е моментът да се развихрите с декорацията. Порцеланови сервизи и вази, красиви картини на пейзажи и портрети, стари фотографии, плетен абажур за лампата са само част от нещата, които може да използвате за декор във френски стил. Дърворезбата също е подходяща за случая. В някой ъгъл сложете малка масичка за кафе, а до нея градински железен стол. Мебелите в хола покрийте с калъфи, най-добре от памучни тъкани. Гоблени и покривки с дантела също са толерирани.

В кухнята

В кухнята заложете на комбинацията от солидно дърво и теракота. Махнете някои от вратичките по шкафовете и сложете малка завеса в пъстри цветове. Част от посудата, като тиганите, спокойно може да окачите по стените или тавана на стаята. В кухните във френски стил често има кухненски остров, който се използва освен за съхранение на съдове и за хранене. Внесете доза новаторство като сложите около него столове-щъркели. 

19.03.2013/ Христина Спасова