Как да влезем във форма без строги диети и стрес за организма

2
Добави коментар
Femmes.bg
Femmes.bg

Знаете ли как да влезем във форма без стрес за организма и строги диети?

Много често проблемните 2-3 килограма са вследствие на хранителния ритъм в ежедневието ни – оскъдна или никаква закуска, бърз обяд, обилна вечеря и гризкане пред телевизора до късно вечерта. Доста често се храним и насила, без да изпитваме наслада от самата храна.

Ето няколко основни правила, как да влезем във форма. С тях фиксираме храненето си и осигуряваме на организма си в точния момент хранителните вещества, от които се нуждае.

Сутрин

Закуската е основното хранене през деня. Ако не сте гладни веднага след ставане от сън няма страшно – може да закусите към 9-10 часа. Това е времето на действие на кортизола – хормон, който изисква захар. Примерна закуска: сложни захари под формата на пълнозърнест хляб, намазан тънко с масло. Може да добавите и конфитюра ако желаете. Не бива да забравяте и протеините. За целта прибавете към закуската бяло сирене, натурален йогурт или яйце. Имайте предвид, че ако закуската не е достатъчно засищаща се появява желанието за гризкане. Следователно никакво ограничаване сутрин – нахранете се добре, без разбира се да се тъпчете и прехранвате.

Обяд

12.30 – часът, в който трябва да осигурите на организма си протеини и захари. Примерен обяд: свинско с леща, кускус, агнешко рагу с червен боб или телешко с моркови, сандвич с дебел резън шунка, пилешко месо или сьомга. За раборещите най-удачен вариант са готвените ястия, които съдържат скорбяла и протеин. Ако обичате сладкото това е моментът да се насладите на някакъв десерт без каквито и да било угризения на съвестта. Това е най-подходящото време за парче торта, млечен подсладен десерт, крем карамел, шоколадов мус.

Следобяд

Нека следобедната закуска да е лека и малка като количество. Предложението е мляко с малко шоколад, кафе с бисквитка или няколко сушени плода, кисело мляко с малко конфитюр. И помнете – никаква захар след 17.30 часа.

Вечеря

В края на деня организмът ни вече започва да изразходва по-малко енергия и започва да трупа резерви. Предложете му лека храна. Не го претоварвайте. Осигуряването на достатъчно протеин му помага да възстанови клетките си. Подходящо предложение са рибата и ракообразните, които доставят също и Омега-3 мазнини – благодат за организма ни в късните часове на деня. Добавете по желание сурови плодове, зеленчуци или салати, богато подправени със зехтин или рапично олио. Така ще бъдат добре усвоени през нощта. Други подходящи ястия са приготвени като супа или огретен зеленчуци.