Как да спечелим много пари?

1
Добави коментар

„Всеки струва толкова, за колкото се труди“ – Марк Аврелий.

Сигурно всеки човек си задава въпроса: „Къде отиват парите и защо вечно не стигат?“ Отговорът на този въпрос и досега е неизвестен.

А на въпроса „Как да спечелим нереално много, много пари?“, учените от Харвард, изглежда са намерили отговор. Той се оказва банално прост.

И така на въпросите:

Как да спечелим много пари?

Как да спечелим толкова пари, че да са много-много?

…са били получени най-различни отговори. Да започнем от начало. Всички хора са различни и се отнасят към парите различно.

Учени от Харвард, събирайки данни по метода на преобразуването на времето в пари, са групирали всички данни в четири групи. Всяка група от населението, използваща сходен вид на преобразуване на „време-пари“ е била съпоставена с някакво живо същество, чиито навици и поведение съвпадат с начините за „придобиване“ на пари на дадената група.

Световният рейтинг бил подреден така:

Първата група от долу нагоре са тъй наречените „къртици“.

Къртиците са слепи животни, не виждащи по-далеч от своя нос, принудени да живеят под земята и да се хранят с каквото им падне. Ако изкараш една къртица на повърхността, тя веднага ще започне да рови земята, за да се върне в привичната си среда. Но тя може и да се защитава, а и вреда може да причини доста…

Процентът на натрупания капитал върви към нулата.

Принципи: Да се напием, наспим, да си „убием времето“. Дългосрочни цели като такива, просто няма.

Финансови цели – Също няма такива.

Такива са алкохолиците, нарко-, игро-, и други – мани, пенсионерите, хората, преживяващи от държавни помощи, също „идейните борци“ от типа на професионалните „борци за справедливост“. По-голямата част от „населението“ на който и да е затвор също влиза в тази група.

Финансите на такива хора са или случайно изкарана печалба, или помощ, колкото да не умрат от глад. По отношение на финансите са безпомощни, а по отношение на финансови възможности – въобще пълна слепота.

Къртиците са приблизително 27 % от цялото население на Земята.

Втората група отдолу са „кокошките“.

„Кокоши мозък“ и „кокоша слепота“ отдавна са навлезли в поговорките на целия свят.

Процентът на натрупания капитал е приблизително 5% от световната парична маса.

Принципи: По-малко да мисля, да работя там, където има по-малка отговорност; по-бързо да изляза на пенсия и „да започна най-после да живея“. Винаги изпълняват чуждата воля. За какво работят и те не разбират.

Финансови цели: Да си плащат сметките.

Това са работниците на „системата“ (държавна или корпоративна), – работяги, вършещи само това, което им кажат началника и „офисния планктон“, взети заедно. Трудят се усърдно, но се страхуват да си поставят каквито и да са дългосрочни цели; живеят с чуждия ум, измервайки живота според мярката: „А какво ще кажат хората?“

Финансите за тези хора са – заплатата за прекараното на работа или на службата и малки бонуси „за добре свършена работа“, т.е. Следване правилата на системата.

Внимание! Такива „кокошки“ са приблизително 60% от населението на Земята.

27% „къртици“ плюс 60% „кокошки“ – това е приблизително 87% от населението на Земята! И само 5% от натрупания световен капитал!

Третата, но не и последна група са „маймуните“.

В тази група влизат тези, които достигат до „самите висини“. Но защо „маймуни“?

Маймуните биват най-различни – лемури, макаци, бабуини…, и такива, които наричат човекоподобни. Като че ли всичко им е на място: и ума, силата, ловкостта, и се учат бързо, но… Нещо не достига… Те само бързо и професионално копират най-добрите…

Процентът на натрупания капитал е приблизително 15%.

Принципи: „Да стана пръв“. Подробно изработват финансови, кариерни и други цели. Ясно реализират избраната стратегия, „преодолявайки обстоятелствата и себе си“.

Такива са звездите на спорта, на сцената, политиците, наемните топ-менажери, водещи на корпорации – тези, които достигат „общоприетите кариерни висини“ по пътя на планирането и „дългия и упорит труд“ и след това се наслаждават на „заслужената“ слава… За тези хора успехът е редица от планирани действия, реализирани с тежък труд през дълги години.

Финансите на тези хора са хонорари и проценти от печалбата на управляваните предприятия и действия.

Маймуните са около 10% от населението на Земята. Тези хора изкарват много, но не и огромни пари.

И така, 97% от населението на Земята е натрупало 20% от капитала. Къде са останалите 80%?

Върхът на рейтинга

Останалите 3% хора владеят 80% от световния капитал, Учените от Харвард са ги нарекли…Котараци!

Това име е взаимствано от котката на Киплинг, „разхождаща се, както й се иска“. Хората- котараци правят, това, което им се иска; което смятат за нужно и получават за това нереално огромни, огромни пари! Това са тези, които наричат „сиви кардинали“, които не обичат да се показват и пъчат, макар че движат историята на целия свят. Тези хора живеят само за себе си и не се опитват нещо и някому да доказват.

Техните принципи са: “Правилата са измислени за глупаците!“

Процентът на натрупания капитал е около 80% от паричната маса в света.

Жизнени цели: Да създават свои правила на играта. И след това да играят по тези правила така, както им се иска, а не така, както на някой му трябва.

Финансови цели: Да получават пари от всичко. И колкото се може повече! И по-добре с чужди ръце!

“Каква несправедливост! Експлоататори!“ – ще възкликнат „къртиците“ и „кокошките“.

„Как им се получава? “- ще си трошат главите „маймуните“.

Само че, тези „нормални хора“ забравят, че най-тежкия труд е да бъдеш сам себе си при всякакви условия. И този труд се възнаграждава съответствено!

Котараците знаят: всичко, което правят, след време ще бъде копирано, преправено, влошено… Но все пак го правят!

Тези хора имат потресаващо чувство за нереализирани възможности. Всичко, което „нормалните хора“ смятат за „безумно“, „безперспективно“ и „безполезно“ внимателно се улавя и се превръща в злато от ума, изобретателността и волята на тези хора!

Например: безработната секретарка, която пише роман за момчето-магьосник, вместо „да си намери нормална работа“. Ето ви една „котка, която ходи и прави каквото си иска“! Резултатът е Джоан Ролинг – „първият в света писател, чиито хонорари надхвърлят един милиард долара“. И това е във времето, когато всички книги, на който и да е писател могат да бъдат изтеглени на един файл. Тя е могла да зареже идеята си… И колко би изкарала на „нормалната работа“? Толкова, колкото „да си плати сметките“

Всеки „котарак“ е ярка индивидуалност. Няма на света втори Бил Гейтс, Уорън Бъфът, Стив Джобс и други, може би по-малко известни представители на „котешкото племе“.

Целият живот на тези хора е непрекъснат празникзащото са заети с любимите си дела и работи. При тях всичко „не е както при хората“. Те са върхове на върховете, практически богове сред хората. Те са мразени от бедните „къртици“ и „кокошки“, а „маймуните“ се убиват да им подражават. А „котараците“ живеят без да се оглеждат около себе си, без да се съобразяват с чуждото мнение, слушайки само себе си, своя вътрешен глас. Именно този глас им позволява да бъдат на точното място и в точното време.

Финансите на такива хора са пасивен доход, който получават от създадените от тях активи.

Такива хора са по-малко от 3% от населението на Земята, но именно те хранят останалите 97%!

Но това е само предварителна информация.

И така, какъв е отговора на въпроса, зададен в заглавието. По-точно, отговорите са два:

Ако искате да печелите повече пари, трябва да постоянно да търсите най-доброто във вашата пазарна ниша и да копирате, да моделирате, оптимизирате и …да подобрявате това най-добро.

Ако искате да печелите огромни, просто нереално много пари трябва да постъпите по съвсем друг начин – обратно, да не ви пука за „стандартите на успеха“ и да се захванете с Работата или Занятието, което ви е по душа. Или работите, ако те са няколко.

А ако вие все още се оплаквате от „несправедливия живот“, спомнете си поговорката на един от най-знаменитите випускници на Харвард:

„Този, който цял ден виси на работата си, няма време да печели пари“ – Дейвид Рокфелер.

За сведение, семейството на Рокфелер владее активи, които се оценяват приблизително на 1 500 000 000 (един и половина трилиона) долара. Данните са от 2006 година. Сигурно са повече, напук на всички кризи!

А вие казвате: „Животът е несправедлив!“ И още как, справедлив е!

Източник: kak-da.combg.eu