Опасно ли е ниското кръвно налягане

17
Добави коментар

Опасно ли е ниското кръвно налягане

Какво е ниско кръвно налягане?

Много хора се тревожат, че имат ниско кръвно налягане, но може би безпокойството им е излишно.

Някои имат кръвно налягане, което е по-ниско от необходимото. В определени случаи това може да е добра новина, защото колкото по-ниско е то, толкова по-малък е рискът от сърдечен удар или сърдечни заболявания. Понякога обаче ниското кръвно налягане може да създаде проблеми и е нужно посещение при лекар. За ниско кръвно налягане се счита това, при което стойността е 90/60mmHg или под нея.

Какво причинява ниското кръвно налягане?

При някои хора то се появява по рождение. Няма конкретна причина защо те имат ниско кръвно налягане. Някои здравословни състояния или неправилни лекарства обаче могат да причинят появата му.

Трябва ли да се притесняваме от ниското кръвно налягане?

Обикновено наличието на ниско кръвно налягане не е повод за притеснение. В други случаи обаче може да предизвика слабост или замайване. Ако кръвното налягане е по-ниско от обичайното, то може да има причина за това. Тогава е необходимо посещение при доктора.

Има ли лечение за ниско кръвно налягане?

Повечето хора с ниско кръвно налягане не се нуждаят от лечение. Ако лекарят реши, че има нужда от такова, той обикновено търси причината за появата на ниското кръвно налягане. След като причината бъде открита, може да се назначи и необходимото лечение.